Sopron.info.hu

Sült mangó, csokihabbal!

  2007 Már 21 / #gasztro

Sült mangó, csokihabbalNagyon finom mangót kell beszereznünk ehhez a desszerthez. Ez most tényleg valami olyan lesz, amivel bárkit elkápráztathatunk, akit akarunk, de akár magunkat is kényeztethetjük vele. Tehát vegyünk egy-két-három szép mangót. Héjazzuk meg és vágjuk ki a magját, majd daraboljuk szép szeletekre.

A szeleteket forgassuk meg lisztbe, majd cukorral félig felvert tojásfehérjébe, amibe ha nagy királyok akarunk lenni, akkor reszeljünk egy kis citromhéjat! Majd végül kókuszreszelékbe! A profik ezt aztán kókuszolajban sütik ki, de mi beérjük sima étolajjal. Már tálalhatjuk is, csoki fagyival, vagy a következőkben leírt fehércsoki habbal, ami önállóan is megállja a helyét édességként! A ’kirántott’ mangót, én még meglocsolnám egy kis citromlével, na meg persze mézzel!

 A fehércsokit, két táblát,( a legjobb, ha milka) vízgőzön megolvasztjuk. Közben fél liter tejszínhabot két evőkanál cukorral kemény habbá verünk majd a hűtőbe, tesszük. Két egész tojást és két tojásságát vízgőzön habbá verünk, három kanál cukorral. Eközben beáztatunk három levél zselatint, hideg vízbe, kinyomkodjuk és valamilyen finom gyümölcspálinkába (három cent) megmelegítjük, amitől folyékonnyá válik. Na most jön a neheze, amit én már ezerszer elszúrtam, hosszú pályafutásom alatt! Ha tudnák főnökeim menyi elba…., csokihab került a moslékba! A dolgainkat összekel, keverni, na de persze nem mindegy, hogy hogyan!! Tehát először a tojáshabhoz, lassan csorgatva az olvasztott csokit, majd ehhez a felvert tejszín felét, aztán ebből a masszából pár kanállal rakjunk a folyékony zselatinunkhoz, jól keverjük össze, és ezután borítsuk masszánkhoz. Majd végül a maradék tejszínhabot. Ezt az egész motyót három órára a hűtőbe rakjuk, majd tálaláskor meleg kanállal helyes kis galuskákat formázunk belőle.

Tálalás: Két kanál csokihab, mellé két szelet mangó, amit meglocsolunk citromlével, meg mézzel, de talán a legjobb, ha van otthon, a nagyitól bodzaszörpünk, akkor csak is azzal, ha nincs, akkor idén csinálunk, mert leírom nektek, hogyan!! A tányért még megszórhatjuk reszelt kókusszal, meg csokiforgáccsal, és egy kis csészébe pina coladat is rakhatunk rá. Na persze ekkor már a de lux kategóriába kerültünk! És ha ezt aztán, az első randin, egy leányzónak készítjük, tuti a siker a folytatáshoz!!!
 A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök, közé tartozik. Alakja hosszúkásan kerek, zöldes pirostól sárgáig változó színe van. A gyümölcs húsa narancssárga színű, édes-kesernyés ízű, őszibarackhoz hasonlítható. A mangó akkor érett, ha kis nyomásra benyomódik. A gyümölcsöt mosás után hosszában elfelezzük, és a magját eltávolítjuk. Likőrrel (vagy simán) a héjából kikanalazzuk vagy szaftként lekvárhoz, és zseléhez használjuk ( mangóbólé ). Gyümölcssalátákba, fagylaltokba és édességekbe is tehetjük. A mangó húsa kitűnően alkalmas kiegészítőként sonkához, lazachoz, rákhoz vagy garnélához. A mangó nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi-anyag forrás, hanem papainhoz hasonló enzime gyomorvédő hatású. Béta karotin tartalma miatt kiváló káliumforrás. A- és C vitaminban gazdag. Az éretlen gyümölcsnek magasabb a C-vitamin tartalma, míg az érett gyümölcs inkább A vitaminban gazdag. Rosttartalma segíti az emésztést. Egy átlagos méretű mangó a napi rostszükséglet mintegy 40 %-át tartalmazza. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterin szintjét, és hatékony bizonyos rákos megbetegedések ellen is.

Torkos Zerge

7898 / 2522 látogató

kapcsolódó cikkek


%d blogger ezt szereti: