Szavazz a Piknikre!

Fotó: Lobenwein TamásMi volt a rendszerváltás utáni időszak vezető híre Magyarországon? Szavazzák meg! Ha egy hír egyáltalán nem éri el az ingerküszöbüket, akkor adjanak egyest. Ha igazi szenzációnak találják, akkor adjanak tízest. Eredményhirdetés a jövő héten.

Határnyitás
1989. augusztus 19.: A Sopron mellett megtartott Páneurópai Piknik elnevezésű békedemonstráció keretében Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter átvágták a határzárat, és néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt. A közelben várakozó mintegy 600 keletnémet turista a határőrség tétlenségét kihasználva Ausztriába szökött. Az esemény jelentősen felgyorsította a vasfüggöny lebontását és a német újraegyesítést.

http://index.hu/politika/belfold/bn080728/

7892 / 2043 látogató

kapcsolódó cikkek

“Szavazz a Piknikre!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. “1989. augusztus 19.: A Sopron mellett megtartott Páneurópai Piknik elnevezésű békedemonstráció keretében Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter átvágták a határzárat, és néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt.”

  Ez baromság. Ott és akkor voltam határőr a műszaki századnál Sopronban. Én csináltam, a manőverutakat, földgyaluval. Pár méterre álltam Hornéktól. Már csak egy kis szakasz állt, nem volt mit megnyitni. Ráadásul a piknik nem ott és nem akkor volt.

 2. Kedves Honfitársaim!

  Az alábbi történet csak egy azok közül, amik nem kaptak kellő nyilvánosságot. Engedjétek meg, hogy elmeséljem.

  Egy korábbi “engedetlenség és elöljáró tekintély megsértése” súlyos (sicc) cselekményének okán éppen 3 hónap laktanyafogságomat töltöttem a soproni laktanyában a törzs századnál, amikor a nevezett esemény történt.
  Napi rendszerességgel, így aznap is csak fegyvertelen szolgálatot (azaz jobbára körlet és udvar takarítás, mosogatás) láthattam el “büntetésből”. Abban az órában azonban, a hirtelen (tehát nem igaz, hogy előre megszervezett) mozgósítás során mindenkit kocsira raktak, majd a szakácsok és a tiszti kantinos felszolgálók (akik csak félévente egyszer láttak gyakorló ruhát és a fegyverüket sem sokkal sűrűbben) kivezénylése után még engem is kizavartak Sopronpusztára, a helyszínre.
  Az éles határon a szokásos, csak sokkal sűrűbb “zárást” raktak le “belőlünk”, azaz 2-3 méterenként álltunk fegyverrel, lőszerrel betárazva, miközben tőlünk 1-2 km-re zajlott a piknik.
  Egyszer csak láttuk, hogy közelít a tömeg…Fejetlenség és pánik látszott a kezükben urh rádióval előttünk fel s alá szaladgáló tisztek tekintetében és meggyőződésből állíthatom; – Az, hogy nem alakult ki véresebb összecsapás (leszámítva azt a pár pofont, ami azért csak-csak eldurrant) az nem a tisztjeink, tiszthelyetteseink, a sorállomány, vagy éppen a politikai “elit” zsenialitásán múlott, hanem elsősőrban azon, hogy az NDK-sok túlnyomó többségben értelmiségi fiatalokból és gyermekes családokból álltak, akik a helyzetet megfelelő módon, intelligensen tudták irányítani…

  …Persze, ez már régen történt, talán nem is emlékszem tisztán…

  Szebb jövőt!
  Kiss Károly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × 1 =