Sopron.info.hu

Széchenyi Filmklub

  2009 jan 16 / #mozimánia

2009. január – Önpusztító bálványok – A zeneipar fenegyerekei

Január 19. (hétfő) 18 óra – Clint Eastwood : Bird – Charlie Parker élete (1988)

Színes feliratos amerikai filmdráma, 161 perc

Alkotók:
rendező: Clint Eastwood ; forgatókönyvíró: Joel Oliansky ; zeneszerző: Lennie Niehaus ; operatőr: Jack N. Green

Szereplő(k):

Forest Whitaker (Charlie “Bird” Parker) ; Diane Venora (Chan Parker) ; Michael Zelniker (Red Rodney) ; Samuel E. Wright (Dizzy Gillespie) ; Keith David (Buster Franklin)

Történet:
Charlie Parker szaxofonos, becenevén Bird, a negyvenes évek nagy újítója: általa kapcsolódik a klasszikus jazz a modernhez. Ha játszott, zenészek ültek az első sorban, Dizzy Gillespie is példaképének vallotta őt.

Alacsony sorból küzdötte föl magát, zenészi pályafutását hullámhegyek és -völgyek tarkították. Nappal a drogot hajtotta, este zenélt, utána pedig hajnalig ivott vagy nőzött. Amikor megismerkedett a fiatal lánnyal, nyíltan bevallotta neki, hogy tizenöt éves kora óta kábítószerfüggő. Chan mégis hozzáment feleségül, vállalva a hányatott életet.

A rock and roll előretörésével Bird zenéje háttérbe szorult, a múló siker, súlyosbodó függősége, gyomorfekélye és a kislánya halála túl sok volt számára. Mikor meghalt, a kiérkező halottkém legalább 65 évesnek becsülte. Pedig csak 34 éves volt.

Forest Whitaker (Charlie Parker) szívbemarkolóan hiteles – mint zenész, és zseni egyaránt. Diane Venora Charlie feleségének szerepében brillírozik, persze egy nem mindennapi nőt formálhat meg, akinek az élete Parker nélkül is figyelemre méltó lenne. Clint Eastwood – ha maga nem is tartozik az önpusztító zsenik táborába – megint felejthetetlen filmet készített, ezzel tisztelegvén Madár és a többiek előtt, akiknek emlékét jó esetben egy-egy lemez, és néha filmre írt legenda őrzi…

Időpont: Hétfőnként 18 órától
Helyszín: Széchenyi István Városi Könyvtár médiatára (Sopron, Pócsi u. 25) Tel.: (99) 511-250
Vetítés: Projektorral
Belépés: ingyenes
A filmekről bővebben: www.vk-sopron.hu (aktualitások, rendezvények)