Sopron.info.hu

Szepes Mária emlékére

  2008 jan 31 / #ezo

Szepes Mária emlékéreSzínes pályát futott be, gyerekkorától mûvészek vették körül, már kétévesen színpadra lépett, szülei stúdiójában filmezett. Szeretett volna táncosnõ lenni, majd filmszínésznõ, de hamar eldöntötte, hogy nem ez az õ útja.

Már 8 évesen írt, de csak a ‘80-as évek hozták meg számára a sikert. Mindig is határtalan kíváncsiság fûtötte, a siker önmagában sosem érdekelte az ezotéria, a misztikus, transzcendens gondolkodás és a mélylélektan felé elkötelezett írónőt.

A művészettörténet, filozófia és pszichológia végzettségű író nevéhez fűződik többek között A Vörös Oroszlán (1946), a Tükörajtó a tengerben (1976), a Lázadó szerepek (1985), a Mars szekere (1999) című kötet. Számos gyermekkönyvet írt, ő a Pöttyös Panni-regények (1953-73), a Táltos Marci (1979), a Boróka néni kincse (1979), az Eleven képeskönyv (1983) című alkotások szerzője.

Spirituális kötetei közé tartozik: A mindennapi élet mágiája (1989), a Pszichografológia (1990), A sors és csoda mágiája (1995), A lélek anatómiája (2002). Több könyve számos idegen nyelven is megjelent, egyebek mellett németre, angolra, lengyelre, spanyolra és olaszra fordították műveit.

Íróként, dramaturgként több film is fűződik nevéhez. Szepes Mária a Magyar Írószövetség örökös tagja volt, 1972-ben Arany Meteor-díjjal, 1987-ben Galaktika-díjjal, 2001-ben életművéért Arany János-díjjal ismerték el.

„29 éves koromban a gyerekem halála után kezdtem A vörös oroszlánhoz. Félretolva a rációt, nem bírtam nem írni. Olyan õrületes erők ömlöttek belém, és azóta is lángolok. Mindig tudtam, hogy nem egyedül írtam azt a könyvet. Úgysem fogják kiadni – gondoltam. Aztán ‘46-ban rábólintott a Hungária Kiadó tulajdonosa: „- Bolond könyv, de érdekes.” Megjelent. Nem sokkal ezután államosították a könyvkiadókat, s A vörös oroszlán valamennyi maradék példányát bezúzták, a könyvtárakból is kiszedték – és halálra keresték az íróját, a nem létező Orsi Máriát. Negyven évig volt tiltott könyv.És itt jön az, hogy a rossznak, az úgynevezett rossznak milyen fantasztikus szerepe is van: amikor azt hitték, megölték a könyvemet, akkor kezdett el élni.” – Szepes Mária.

Az írónő tavaly december 14-én töltötte volna be 99. életévét.

Ő most is köztünk van, most is velünk van.
Szívünkben örökké élni fog.

Összeállította: Demuth János
http://ezoterikasopron.uw.hu