Sopron.info.hu

Színház a VOLT Fesztiválon

  2007 máj 04 / #Volt Fesztivál 2007

VOLT 2007 A VOLT Fesztivál történetében már-már hagyománynak számít, hogy a TÁP Színház társulata évente egy-egy nagysikerű színdarabbal lepi meg a résztvevőket. A jubileumi, 15. VOLT Fesztiválra a társulat egy egész csokor előadással készül.

A TÁP Színház Fesztivál keretében négy nap alatt három nagy, és számos kisebb, egyedi előadást láthatnak a VOLT-osok.
Mindemellett a színházi program keretében találkozhatunk még a Laár Pour Laár Társulattal, Badár Sándorral és a Dumaszínház több “komédiásával” is.

A korábbi évek VOLT Fesztiváljain a TÁP Színház előadásban láthattuk már korábban többek között a nagysikerű Etchnot, a Virtuális valóságot, tavaly pedig a Minden rossz varietét, valódi sztárparádéval a színpadon.

TÁP SZÍNHÁZ: ODYSSEIA

Az ODYSSEIA című darab Homérosz idejébe repíti a nézőket, a TÁP Színházra jellemző stílusban. A kortárs színház eszközeivel élve ezúttal is a zenéjé a főszerep. A társulat színházi kísérletei bebizonyították, hogy Homérosz hexameterei tökéletesen simulnak a hip-hop ritmusokra. Az előadás ötvözi egy kimeríthetetlen gazdagságú, drámai erejű, halhatatlan irodalmi mű évezredekkel ezelőtt játszódó történetét egy olyan színházi formanyelvvel, melynek segítségével ez a korántsem könnyen befogadható mű a mai kor ízlésvilágában élő, nyitott és érzékeny néző számára érzelmileg is befogadhatóvá, átélhetővé válik.

TÁP SZÍNHÁZ: SZEXMACHÉK

A SZEXMACHÉK című „sztoriszínház” a TÁP Színház különleges előadása. Színház, de valahogy mégsem az. Színház, mivel a szereplők jelmezt öltenek, a színpadon, díszletek közt vannak jelen, de saját történeteiket mesélik el, a közönségnek, egymásnak. A különleges hangulat megteremtésében füstölők és különböző afrodiziákumok fogyasztása segíti a szereplőket és a közönséget egyaránt.

Keresők Sound System Talking Heads

A Budapesti Katona József Színház Kamra színházában látható, nagysikerű, KERESŐK című előadás „csontvázverziójaként” a Keresők Sound System Talking Heads egy budapesti mesét állít színpadra. A főszereplő, András, már rögtön a történet elején különös bajba keveredik. Amikor az Eckermann kávézóban éppen felfigyel egy lányra, odalép hozzá a Szorongás Rt. ügynöke, és közli vele: hat napja van arra, hogy megmentse azt a lányt, különben az ügynök örökre boldogtalanná teszi, ha a fiú nem jár sikerrel.

A Keresők valóságos budapesti helyszínein (kávéház, kisföldalatti, a város legrégebbi köztéri szobra előtti tér, magas polgári lakásbelsők) reális és szürreális jelenetek váltakoznak, filmbejátszásokkal tarkítva. A darab meghatározó motívumai a szeretet, szorongás, a véletlen szerepe, és egy másik ember teljes megismerhetőségének lehetetlensége.”

(A darabban megelevenedő házibuliban hallható dinamikus dalra – Sarah Vaughan: Fever, Adam Freeland remix – a rendező, Vajdai Vilmos pár éve a VOLT Fesztiválon figyelt fel a DJ szettje során.)

Ugyancsak különleges élményt ígér a VOLT Fesztiválon naponta órákon át megtalálható TÁP Színház minisátor. A sátorban a társulat néhány perces darabokat ad elő, az alkalmanként mindössze egyetlen fős közönség számára.

Vajdai Vilmos, a TÁP Színház rendezője, színésze és alapítója mindemellett DJ-ként is bemutatkozik majd: DJ Reedoo a Coldcut előtt pörgeti kedvenc lemezeit.

Tavaly nagy sikert aratott a Dumaszínház több előadása is a VOLT Fesztiválon. Az egyszemélyes show neves hazai mesterei ezúttal is színpadra lépnek a VOLT-on, és önálló műsorral érkezik az eseményre BADÁR SÁNDOR is.

Laár pour Laár Társulat

A fesztivál nyitónapján idén először a Laár pour Laár Társulat is bemutatkozik a VOLT vendégeinek, méghozzá a „Best Uff” című darabot állítják színpadra.