Sopron.info.hu

Testvérnek nevelték őket, de szex lett belőle

  2008 okt 01 / #helyi

Lakásotthonban nevelt fiatal állami gondozottak között kialakult szexuális kapcsolat miatt rendelt el belső vizsgálatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ. Az egyik soproni intézményben élő 13 éves fiú megerőszakolta azt a 11 éves lányt, akivel kiskoruk óta együtt életek az otthonban
Az egyik soproni lakásotthonban élő 13 éves fiú az iskolából hazafelé tartva megerőszakolta 11 esztendős társát. Az orvosi vizsgálat szerint nem bizonyítható maga az erőszak, ugyanakkor a szexuális aktus biztosan megtörtént, s mivel gyermekkorúakról van szó, ez mindenképpen bűncselekmény.

Hegyi Attilától, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatója a Kisalföldnek azt mondta, hogy az eset nem az otthonban, hanem valahol az iskola és a lakás között, egy elhagyatott helyen történt. Az igazgató hangsúlyozta, hogy lehetőségeik szerint igyekeznek mindent megtenni a gyermekek biztonsága érdekében, de nehéz megelőzniük az erőszakot.

A lakásotthonokban, családi környezetben élő állami gondozottak testvérként viszonyulnak egymáshoz. A hétfőn este történt esetben a fiú mégsem a húgát látta társában.

Ideális helyzetben már egész kis korban, 3-4 évesen összekerülnek ezek a gyerekek – folytatta Hegyi Attila, így mikor a kamaszkorba érnek, már valóban testvérként tekintenek egymásra – magyarázza. Hogy ebben az esetben ez mégsem így történt, magyarázat lehet a gyerek szociálisan rendkívül hátrányos helyzete, az ebből eredő erőszakossága.

Az igazgató szerint speciális segítségre van szüksége mindkét gondozottnak, nem csak a kislánynak. Pszichológus fogja segíteni őket, ahogy a lakásotthon többi kis lakóját is abban, hogy feldolgozzák az őket ért traumát.

Az otthonban 12 gyerek él családias környezetben. Öt felnőtt dolgozik velük, a házban mindig felügyelet alatt állnak, de külső iskolákba járnak, szakkörökre, foglalkozásokra, éppúgy, mint az igazi családban élők.

A gyermekvédelmi központ saját vizsgálatot indított a körülmények feltárása, a hasonló esetek megelőzése érdekében és rendőrségi feljelentést is tett.

index.hu