Sopron.info.hu

Tisztelt Szurkolók!

  2007 dec 11 / #lapszemle

Tisztelt Szurkolók!A MATÁV honlapját 2007. szeptemberig figyelemmel kísértem. Miután megállt a működése, már nem volt információm arról, hogy az FC Sopron honlapján folytatódik a fórum. Kedves barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy az egyik szurkoló megszólított, hogy tudok-e segíteni a csapaton. Köszönöm, hogy megtisztelt azzal, hogy a sportbarátjának nevezett. Valóban fontosnak tartom szeretett városunkban a sportot, és lehetőségeimhez képest igyekszem tenni is érte. Tudni kell, hogy az önkormányzatban jelenleg egy vagyok a 26 közül, s nem vagyok döntésközeli helyzetben, maximum próbálom formálni a döntéshozók gondolkodását véleményemmel.

A MATÁV által támogatott csapatunk egy egészséges, jó gazdálkodású, jó szakmai munkával rendelkező országosan elismert egyesület volt. Abban a pillanatban, amikor a MATÁV mint cég kiszállt a szponzorálásból, teljes mértékben meginogtak az alapok. Vízer Úr megjelenése után számomra egyértelmű volt, hogy erre hosszútávon nem lehet alapozni, s lehet, hogy rövidtávon el lehetett odázni az összeomlást, de más megoldásban kellett volna gondolkodni. Egyesületünk is, Sopron városa is nevetség tárgyává vált az edzőváltások, játékosváltások után. Többször próbáltam Vízer Úrral -mint a Sportbizottság tagja – kapcsolatot teremteni, de ezt ő különböző okokra hivatkozva mindig elhárította. Nemhogy Sopronban keveset volt, még ezen a Földrészen is. Mi most a helyzet, hogy látom én ?

Nem hiszem, hogy én hordom zsebemben a „Bölcsek kövét”, de megpróbálom összeszedni elgondolásaimat. A jelenlegi tartozásról különböző számok keringenek, de az én hitelesnek tűnő információim szerint a teljes tartozás már eléri a 170 millió forintot. Ami még ennél is súlyosabb, 2008. évre nincs egyetlen szponzori szerződés sem kilátásban ( a MATÁV-os szép időkben a főszponzor mellett 30-40 gazdasági társaság is megjelent támogatóként).

A jelenlegi olasz „tulajdonosok” szerintem nem jelentik a megoldást, és akkor finoman fogalmaztam. Én javasolni fogom az önkormányzat vezetőinek, hogy az új tulajdonosnak ultimátumszerűen írják elő, hogy december 31 – ig a teljes tartozásra nyújtsanak fedezetet. Amennyiben ez nem történik meg, (sajnos ez nagyon valószínű) akkor
– január elejére egy rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ahol
– a jelenlegi tulajdonosoktól meg kell vonni a Sopron név használatát,
– fel kell függeszteni a 2008-as pénzügyi támogatást mind a klubnak, mind a városi stadionra
– továbbiakban azonnal meg kell vonni a városi stadion használati jogát is.

Tudomásul kell venni, hogy a város anyagi lehetőségei behatároltak, s az adófizető polgárok, sportszeretők és az utánpótlás korú gyermekek, valamint szüleik is csak és kizárólag olyan sportbéli célok megvalósítását támogatják amelyek tiszták, és megvalósíthatók.

Megoldási javaslataim:

a./ verzió:
1./ Létre kell hozni azonnali hatállyal egy válságkezelő mendzsmentet. A javasolt tagok: a sportért felelős alpolgármester, Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, a Sportbizottság megbízottja, és a sportági kapcsolattal rendelkező sportvezető (mennyiben az én véleményem számít, akkor Göbl Gábort látnám erre alkalmasnak).

2./ Azonnali tárgyalást kell kezdeményezni az MLSZ-el , hogy fogadja el ezt a mendzsmentet a klub képviselőinek.

3./ Potens új tulajdonos megkeresése, akár országos politikai kapcsolatok segítségével is. Kisebb soproni vállalatok, vállalkozások bevonása az egyesület finanszírozásába.

4./ A 2./-es és 3./ -as pont sikeres teljesítése után reorganizációs bankhitel felvétele, önkormányzati kezesség vállalása (150 millió Ft. 8-10 évre). Ennek fedezete az éves önkormányzati támogatás egy része lenne (a ZTE – nek 2005-ben 450 millió deficitet sikerült rendbehozni) .

Ha a fentiek nem teljesülnek, tudomásul kell venni, hogy vége az FC Sopronnak. Ezt kimondani fájdalmas, de mégis sokkal korrektebb, minthogy halogatni a döntést és hitegetni másokat és saját magunkat.

b./ verzió

• Hosszútávú szakmai felemelkedésre és a soproni utánpótlás bázis megerősítésére helyezni a hangsúlyt.
• Meg kell állapodni az SVSE-vel, szakmailag és pénzügyileg megerősíteni, számukra a városi stadiont biztosítani.
• A fiatal, szakmailag értékes játékosokat pénzügyileg kifizetni, és az SVSE-ben játszatni, s lehetőség szerint minél előbb feljutni az NB II-be, az azt követő évben pedig az NB I-et megcélozni.

Én így látom a helyzetet. Véleményem kialakításához más sportvezetővel is tárgyaltam, így ez nem csak az én szüleményem. Pozitív dolognak értékelem azt, hogy Molnár Ágnes képviselő asszony is próbál segíteni a helyzet megoldásában, hiszen ő a várost vezető politikai erőnek országosan a legnagyobb befolyással rendelkező személye, s bíztató az is, hogy Abdai Géza Alpolgármester úrral is ebben a témában már többször tudtam konzultálni.
Tudom a legideálisabb az lenne, ha mind a két nagy párt (MSZP, FIDESZ) potens képviselői összefognának ebben az ügyben (is) de a jelenlegi „árokásós” időszakban ezt gondolni naivitás lenne részemről.

Gondolataimat eljuttatom a döntéshozókhoz is, felajánlva segítségemet, amennyiben erre igényt tartanak, igyekszem munkálkodni azon, hogy újra 4000-5000 ember szájából zúghasson az NB I-ben a HAJRÁ SOPRON !

forrás: FCSopron.hu fórum