Sopron.info.hu

Több, mint felkészülés!

  2009 okt 12 / #sport

Jelentem Jekaterinburgban nincs gazdasági világválság! Az egyesült Acélmûvek Jekaterinburg, valamint az önmagát Kelet kapujának kinevezõ, 1,5 milliónyi lakosú orosz nagyváros él és virul. Sõt! Története aranylapjait ìrja! Igaz, amikor Nagy Péter cár, feleségérõl elnevezve 1623-ban megalapította, talán maga sem gondolta, hogy közel 400 év eltelte után kell majd önmagát újradefiniálnia.

Hiszen ez az a város, ahol végleges pecsét került a bolsevik hatalomátvételre, az ide számûzött II. Miklós cár és családja ellen elkövetett merénylet során 1918-ban, mikor is a cári család valamennyi tagját, köztük 5 gyermekét és feleségét mészárolták le egyetlen éjszaka alatt! Ma már nem jeltelen sírban fekszenek, emlékük ápolása pedig közügy és történelmi lecke a 70 évre Szvedlovszk névre keresztelt város lakói számára.

Nos ebben a környezetben alapították meg 10 esztendeje a világ jelenlegi leggazdagabb nõi kosárlabda csapatát, amelynek vendégei lehettünk 5 napon keresztül az USA válogatottja és az USK Prága csapataival egyetemben.

Hogy is néz ki a mai Jekaterinburg?

Az Ij folyó mindkét partján modern épületek sora, felhõkarcolók kúsznak a magasba, sportpalota, operaház, zeneakadémia és ultramodern szálloda teszi teljessé a képet. Jómagam – aki már sokadszor látogathatott el erre a vidékre – csak ámulok és bámulok! Nyoma sincs az ütött kopott repülõtérnek, a turistabarátnak nehezen nevezhetõ gyenge szállodai kiszolgálásnak, és szerencsére nyoma sincs a télnek. Adott egy napfényben fürdõ és a vendégek számára határtalan gazdagságot sugárzó, barátságos környezet.

Igaz, a fényûzõ Hyatt hotel 20. emeleti uszodájából, az üvegfalon túl elterülõ város látképével az ember ha akarna sem gondolhatna másra! A vendéglátó mindenrõl gondoskodik. Tökéletes kiszolgálás, nagyszerû ellenfelek, telt háznyi közönség, elegáns nyitóünnepsèg, pazar eredményhirdetés és minden képzeletet felülmúló bankett!

De haladjunk sorjában: a hotelre szinte szót sem érdemes vesztegetni, a torna szervezésének technikai részleteire úgyszintén. Maxim Ryabkov és csapata gondoskodott róla, hogy a pénz mellé ezúttal párosuljon a szakértelem is. Minden a forgatókönyv szerint. Az edzések, a mérkõzések, az étkezések, és valamennyi olyan apróság, amely elmaradása, késlekedése egy ilyen torna során bosszantó lehet(ne). De itt errõl szó sem lehet!

Az ellenfelek a világ legjobb együttesei. Az USA csapata káprázatos! A Jekaterinburg, Vetra edzõ vezetésével igazi európai All-Star csapatot épít! A Prága, a feltörekvõ cseh klub kategóriájából egyre inkább egy légiósoktól hemzsegõ Final4 aspiráns! És, hogy mit keresünk mi itt? Mit keres ezek között az együttesek között, a Bajnokok Tornája elnevezésû viadalon a magyar címvédõ?!

Elsõsorban a szerencséjét, mondhatnánk viccesen, ha nem lenne igaz a mondás, hogy minden viccnek van valami alapja :), de természetesen a legfontosabbat, amit egy magyar kiscsapat itt megtalálhat: tapasztalatot, tapasztalatot és tapasztalatot. No meg újabb és újabb, egyre erõsödõ kapcsolatokat! A találkozók mindegyike felbecsülhetetlen, különös tekintettel az USA ellen vívott – számunkra – történelmi mérkõzésre. Carol Calannal például a banketten már arról beszélünk, hogyan kerülhet be Sopron a csehországi VB-re készülõ hivatalos programjukba ! A házigazdáktól Vetra régi, jó ismerõs. Érdekes beszélgetéseket folytatunk vele is és a fõmenedzser Ryabkovval is. Megtudjuk, van, akit alaposan figyelnek játékosaink közül és ez persze újabb büszkeséggel tölt el bennünket. Érzékelhetjük, mennyire pozitív, jó híre van a klubunknál folyó munkának.

A csehek kissé zavarba is hoznak bennünket, akkora tisztelettel beszélnek rólunk (csak az a fránya mérkõzés felejtõdne bennünk, amit épp ellenükben játszottunk).

Rengeteg pozitív élmény, amely lassan-lassan felõrli ellenállásunk, a bennünk élõ képet, az elátkozott utazást, az útlevélbotrány (ki emlékszik már Sabtaj von Kalmanovics elhíresült grúz-ameriakiaira, Griffithre és Milthonra) a felsõbbségét sokszor gusztustalanul hirdetõ megalomán orosz óriásról.

Észrevétlenül jutunk el a bankettig, ahol a rengeteg fellépõ akrobata és illuzionista mellett dr. Alban énekel, hogy szórakoztasson 40 kosárlabdázó hölgyet – óriási sikert aratva – és ahol az ember azt èrzi, hogy végre ebben az országban a gazdagság újra a kultúrált vendégszeretettel, tisztelettel is párosul.

Megannyi sok európai és világesemény szemtanújaként, kérem higyjék el nekem: ehhez foghatóval a kosárlabda világában ritkán találkozik az ember!

Miközben csapatunk a hazautazásra készülõdvén megismerheti a már korábban emlegetett fantasztikus uszoda és SPA kínálta lehetõségeket, az ember elgondolkodik: itt egy felkészülési tornán jártunk, ahol több, mint rang volt a részvétel: kitüntetés és kitüntetett figyelem!

Vajon otthon téma – e egyáltalán a sportág berkeiben, hogy Székely Norbert együttese lejátszott 3 mérkõzést felkészülése során – köztük az elmúlt négy Olimpiát zsinórban megnyerõ Dream Team ellenében -, vajon otthon érzékelik-e azt, hogy igenis továbbra is számolnak világszinten a magyar kosárlabdával?!

Boldogan írom: ha igen, ha nem, mi maradéktalanul büszkén térünk haza egy olyan élménnyel, amely megerõsít minden téren abban, hogy Sopronban olyan utat járunk, amely után kicsit sincs okunk a szégyenkezésre.

Sõt!

wb-sopron.com