Tökételek
A töknek a szezonja van éppen, így hát pár ilyen ételt készítek. Amúgy a tököt, szerintem, mi egy kicsit lenézzük, és a bébiétel kategóriájába soroljuk. Természetesen méltánytalanul! A tökféléket már vagy 10 ezer éve ismerik, Közép-Amerikából, Mexikóból származnak. A kétlaki töknek több, mint 800 fajtáját termesztik, étkezési, takarmányozási célból, de van ahol edényeknek is használják tartósabb fajtájukat.
A tök, sok hasznos tulajdonsága mellett, egészséges is, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő erővel bír, ezenfelül vitaminokat is tartalmaz. A tökmag tápanyagai révén féreghajtónak sem utolsó, és a prosztatabántalmak kezelésében is kiemelkedő lehetőséggel bír. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök megkötésében. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ (623 kcal)/100 g. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma (33,9/100 g), kimagasló a zsírtartalma (50,5/100 g), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát (3,6/100 g) és jelentős az élelmirost-tartalma. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 mg/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.
A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.
Tökfajtákról részletesen
Hát, hogy most imígyen kikupálódtunk tök ügyben, lássunk hozzá és főzzünk valamit!
Elsőre talán egy tök-krémlevest, kicsit máshogy, úgy, ahogyan én szeretem.
Az anyaghányadokkal viszont már a suliban is rosszban voltam, de azért megpróbálok egy irányt mutatni, amitől természetesen mindenki eltérhet, kénye kedve szerint. Vegyünk hozzá először is egy kerek tökfajtát, aminek szép sárga a belseje, pl egy ilyet: Hámozzuk meg, majd kaparjuk ki egy evőkanállal a belsejét, a magokkal együtt.
A tökhúst vágjuk kockákra, a lábosunkba öntsünk fele arányba olívaolajat és vajat, majd ezen a zsiradékon fonnyasszunk kockára vágott vöröshagymát, és tegyük hozzá a tökdarabkákat Ehhez az egyveleghez kerül még egy a kaliforniai pirospaprika darabjai, négy gerezd fokhagyma szeletelve, egy újnyi friss reszelt gyömbér, és egy kisebb csilipaprika apróra vágva. Ezt a sok-sok mindent gyakran kevergetve hat, nyolc percig forgatjuk a zsiradékon, addig, amíg alapanyagaink szoros barátságot nem kötnek egymással, és izgató illatfelhőket kezdenek eregetni magukból.
Az alakuló ételünket felöntjük egy liter vízzel, fél liter tejjel, és egy- két deciliter tejszínnel, majd megvárjuk, míg forrni kezd. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megbolondítjuk egy kis narancs- és mangó lével. Én minden esetben belereszelem egy szép narancs héját vigyázva, hogy semmiképpen ne kerüljön bele a héj fehér része, mert az keserű ízt adna étkünknek. Megvárjuk, míg a tökünk megpuhul és egy botmixerrel, simára turmixoljuk . A turmixolás közben vékony sugárban tökmagolajat öntünk bele, ami nagyon jó hatással lesz ránk, férfiakra J, és nem utolsó sorban egy utánozhatatlanul jó ízt ad levesünknek. Tálaláskor díszíthetjük kaporlevéllel, pirított tökmaggal és tökmagolajjal. Jaj, valamit elfelejtettem, egy késhegynyi curry-por igazán élvezetessé teszi!!
Remélem ízleni fog, én imádom!
500g sárgahúsú tök
1db kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 hüvelykújnyi friss gyömbér
½ liter tej
2 dl tejszín
1-1 dl narancs- és mangó lé
1 chilipaprika
só
bors
olívaolaj, vaj
tökmagolaj
Megosztom még veletek a tökös gnocchi receptjét is. Ami jól elkészítve egy valóságos remekmű. A tököt felszeleteljük héjastól, majd kikaparjuk a belsejét. Sütőlapra helyezzük és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. Ahol Kb. húsz perc alatt megpuhul és fenomálisan jó ízt kap. Megvárjuk, míg kihűl, majd lekaparjuk a héjáról, és pépessé turmixoljuk. Ez alatt ’lisztes’ burgonyát héjában puhára főzzük. ( a lisztes burgonyát onnan ismerjük meg hogy, nagyobb szemű és világos színű).
A krumplit is hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk és finom reszelőn lereszeljük, vagy krumplinyomón átnyomjuk. Kicsit faramucinak, meg hosszúnak tűnik, de ha a krumplit meg a tököt már előző nap, vagy reggel elintézed és a hűtőbe rakod, akkor, akármikor nekiállhatsz az „igazi” főzésnek.
Egy kiló reszelt burgonyához, negyed kiló sütőtökpürét rakunk, öt tojássárgáját és két egész tojást, 300g réteslisztet, 100g reszelt parmezánt, 50g búzadarát. És mindezt kézzel jól összegyúrjuk. Serpenyőben 70g vajat addig hevítünk, amíg megbarnul, majd ezt is a masszához öntjük. Furcsa, de ez, és a parmezán adja meg a gnocchi különlegességét. Persze az ízlés szerinti sót. borsot és a reszelt szerecsendiót se felejtsük el. A masszánkból újnyi vastag ’kígyót’ formázunk, amit aztán késsel a kívánt gnocchi formára vágunk. (ezt az étteremben egy kicsit máshogy csinálom: egy centi átmérőjű golyókat formázok belőle majd egy spéci fa deszkán, amin mélyedések vannak vágva, hengerelem végig a golyócskákat és így kapja meg az eredeti formát)
A Gnocchikat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, persze nem az összest egyszerre, hanem három turnusban. Amikor feljönnek a víz tetejére, vehetjük is ki őket egy hidegvízzel félig töltött edénybe. Lecsöpögtetett golyócskákat olívaolajos, felhevített serpenyőben apróra vágott tökkockákkal átpirítjuk, majd reszelt parmezánnal és rukkola levelekkel megszórva tálaljuk.
Torkos Zerge