Sopron.info.hu

Tökös rizottó

  2007 okt 08 / #gasztro

Tökös rizottó Tökös rizottóról szeretnék írni ma egy kicsit! A rizottót magát is imádom, bár amikor először találkoztam vele a tányéromon, nagyon rácsodálkoztam! Ugyan is, én az iskolába azt tanultam, hogy a rizottó az „rendes párolt rizs” amibe főtt zöldborsót kevernek, és megszórják reszelt sajttal!

Ha jól emlékszem krétai tartózkodásom alatt kötöttem vele szorosabb kapcsolatot, amikor is gombás rizottót rendeltem, és kaptam egy mélytányér gombás, rizses krémes, finom egyveleget, ami egyáltalán nem hasonlított régi emlékeimre!

Azóta megtanultam én is készíteni, és mély szerelembe estem vele! Ha tudod mit is kezdj a rizottó rizzsel, mert ugye ez egy külön fajta, apró szemű, kerek, dundi, szemecskékből áll, aminek sokkal nagyobb a keményítőtartalma a többi rizsfélénél, akkor kitágul előtted a világ! Mindent belekeverhetsz, ami eszedbe jut, vagy szeretsz, és jobbnál jobb finomságok keverednek ki belőle.

Tehát az alaprecept: Apróra vágott hagymát olaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk majd egy kis zúzott foghagymát teszek hozzá. Belekeverem a rizottórizst, és szépen átpirítom csak annyira, hogy ne barnuljon meg! Felöntöm fehérborral, és csontlevessel majd folyamatosan kevergetve főzöm. Amikor a rizs megszívja magát, ismét egy kis alaplét öntök hozzá és kevergetem.

Ezt addig ismételgetem, míg rizsem kellően puha és krémes nem lesz, úgy hogy a közepe a rizsszemnek még harapható legyen. (Tehát a rizsszem puha, a közepe meg kemény, érdekes, de így a jó) A krémességet a rizs keményítőtartalma adja. Tálalás előtt vajat és reszelt parmezánt keverek bele, na ettől lesz aztán igazi ínyencfalat. A tökös változatba vajon megfuttatott tökkockákat kavarok és egy jó merőkanál töklevest (http://www.sopron.info.hu/2006/11/19/toketelek/), majd egy slukk tökmagolajat!

Tálaláskor megszórom ruccola levéllel, és pirított, szalonnába csavart kecskesajt kockákat rakok a tetejére! Na meg persze sózott tökmagot! (Prosztatára a legjobb!!! :- )