Sopron.info.hu

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!

  2008 febr 25 / #helyi

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Sosem látott kép tárult elém a minap, amikor végigsétáltam Sopron központi negyedében, a Várkerületen. Anno eme híres üzleti központ, a butikoktól hemzsegő és a hömpölygő emberektől hangos városrész, ma már csak egy nagyon szép álomkép maradt.

Minden harmadik üzlet kiadó! Katasztrofális a helyzet! Idén januárban több mint 25 kis üzlet volt kénytelen bezárni kapuit. Hogy ki és miért tehet erről, azt nem az én dolgom megítélni. Nem is fogok belemenni. Én csupán egy helyzetképet kívánok az olvasó elé tárni.

Kicsit mosolyogva, de talán ez volt a legrémisztőbb látvány számomra, amikor észleltem, hogy már a Kínai is bezárt. Ha ők sem bírják cérnával, akkor tényleg itt a Csőd! Régi kereskedő családok és sarjaik árulják magukra maradt üzleteiket, azokat, melyeket több mint 20 évvel ezelőtt nyitottak, és ők voltak a város első butikosai.

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!

Talán sosem gondolták volna, hogy eljön ez az idő is, amikor a minimálisra lecsökkentett terhek mellett sem tudják tovább árulni portékáikat. A minimális terhek mellet értem, hogy nincs bérleti díjuk mert saját üzletük van, nincs már alkalmazott sem, mert ők maguk dolgoztak boltjukban. És ezzel vége.

Miért jutottak idáig? Ki ezért a felelős? Van-e felelős egyáltalán? Nem kellett volna a kis üzletek jogait jobban megvédeni? Vagy nekik kellett volna máshogy cselekedni? Hogy mit kellet volna tenni, vagy éppen nem tenni, azt nem tudom. A válaszokat az olvasókra bízom.

Tönkremennek a kis üzletek Sopronban!