Sopron.info.hu

Tüntetés lesz Budapesten! Remélhetőleg demokratikus keretek között!

  2018 ápr 14 / #hírek

Demonstrációnak vagy akár hívhatjuk tüntetésnek is azt az eseményt, amelyet a 2018.04.14.-re szerveztek és tartanak Budapesten a magukat civilnek bemutató “MI VAGYUNK A TÖBBSÉG” elnevezésű csoport tagjai, akik a közelmúltban lezajlott országgyűlési választások eredménye miatt kívánnak így fellépni a demokrácia jegyében. A lelkesedés nagynak tűnik, főleg ha a facebook eseményen azt a számot nézzük, hogy mennyien jelezték azt, hogy részt vesznek az eseményen, hiszen a 84 ezer érdeklődői számból 34 ezren jelezték azt vissza, hogy részt is vesznek rajt. Ezekre a számokban azonban nem lehet alapozni ugye, hiszen általában a közösségi portálon meghirdetett eseményekre mindig jóval többen jelentkeznek, mint a tényleges résztvevői létszám, azonban talán jelzés értékű, hogy ezek nagyon magas számok.

CEU tüntetés / forrás: web

Ha a tüntetés konkrét céljait nézzük akkor gyakorlatilag négy alapjelszó illetve kitűzött célkitűzés elérése miatt zajlik majd  az esemény, amelyekben az alábbiakat követelik:

 

  • A lezajlott szavazatok újraszámlálását!
  • Gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát!
  • Tisztességes választást! Új választási törvényt!
  • Az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!

 

A civil szerveződés által meghirdetett eseményre egyébként jelezte a részvételét több ellenzéki párt is, mint például a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum is.  Az egyik szervező újságírói kérdésre azt mondta, hogy az esemény pártoktól független, és a demonstráció főszervezői közül menet közben kiderült, hogy „mindenki más ellenzéki pártra szavazott”, de nem zavarja őket ha csatlakoznak politikai szervezetek is a demonstrációhoz, azonban arra kérik őket, hogy a pártzászlókat hagyják otthon, hiszen ez elsősorban a civilek megmozdulása. Az is elhangzott, hogy bíznak abban a szervezők, hogy erőszakmentes és békés tüntetés lesz, amely atrocitásoktól mentes lesz, hiszen a cél nem a zavargások keltése, hanem a figyelemfelkeltés és a kitűzött céljaik melletti szimpátiatüntetés.

A beszámolók szerint a rendőrség is nagy erőkkel  készül az eseményre amiről több országos média is beszámolt, így többek közt Budapesten a Kossuth térre és környékére kamerákat szereltek fel, de a nagyobb erők mozgósítása is folyamatban van egyes hírek szerint.

A budapesti “központi tüntetés eseménye” mellett több városban is tartanak kisebb megmozdulásokat, amelyben megyénkben egy győri helyszínről tudunk, de a pontos helyszíneket ITT LISTÁZZÁK!

Az, hogy ennek az ellenzéki megmozdulásnak van-e értelme vagy sem, azt mindenkinek a saját véleményére bízzuk, azonban az is tény, hogy a konkrétan a választásokkal kapcsolatos ilyen jellegű nagyobb kaliberű megmozdulásra még nem volt példa hazánkban. Komolyabb demonstráció Magyarországon talán 2014-ben volt utoljára, amely a netadós tüntetés volt, a maga 15-20 ezres résztvevői létszámával, illetve a 2017-es CEU-s tüntetés a becsült 10-15 ezres résztvevői létszámával.

Mi csak reménykedünk abban, hogy nem fullad botrányba az esemény és tényleg demokratikus és békés keretek között zajlik le az esemény – amelyre egyébként jogilag van lehetőség –  hiszen az erőszaknak és a gyújtogatásoknak, verekedéseknek és rongálásoknak nincs értelme, hiszen az senkinek sem jó!


%d blogger ezt szereti: