Sopron.info.hu

Ünnepeljünk közösen

  2008 aug 15 / #programajánló

Ünnepeljünk közösenNagyszabású, kétnapos programsorozattal készül Sopron önkormányzata augusztus 19-ére és 20-ára. A programokról ma a Fő téren tartottak sajtótájékoztatót. Kihasználva a kellemes időjárást, a Fő téren tartott sajtótájékoztatót dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Magas László a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, Kalocsai Andrea a Duna Televízió főmunkatársa és Mosonyi Melinda a VOLT Produkciós Kft. munkatársa.

Sopron polgármestere bevezetőjében kitért az idei programok összeállításának okaira. Elhangzott, hogy Sopron olyan szellemi és kulturális adottságokkal rendelkezik, melyet a programokon keresztül nem csak hazánkba, hanem az országhatárokon túlra is érdemes eljuttatni. A határnyitás és az államalapítás évfordulója lehetőséget nyit a Leghűségesebb Város számára a bemutatkozásra, így különösen nagy lehetőség, hogy a Duna Televízió közvetíti az ünnepi programokat. Dr. Fodor Tamás kiemelte, hogy a jövő évi 2009-es kerek évforduló előtt egyfajta főpróba az idei sorozat, amely ha a soproniak tetszését is elnyeri, akkor tovább bővülhet.

Dr. Magas László kiemelte a Páneurópai Piknikhez kapcsolódó eseményeket. Augusztus 19-én, 16 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Páneurópai Piknik emlékhelyen. Hagyományos módon idén is megtartják az Európa koncertet, melyet ezúttal élő egyenes adásban közvetít a Duna Televízió. Az Alapítvány elnöke elmondta, hogy már megkezdték a felkészülést a 20. évforduló méltó megünneplésére.

Kalocsai Andrea, a Duna Televízió főmunkatársa műsorvezetőként lesz jelen a két nap folyamán. Mint mondta, ő szintén a Nyugat-Dunántúlról származik, így külön örül annak, hogy Sopronba hívták a stábot. Kiemelte, hogy az esemény a Duna Televízió ars poeticájába szorosan illeszkedik, hiszen a Kárpát-medence egy olyan városából fognak tudósítani, amely széles körű érdeklődésre tart számot a világban szétszóródott magyarok között. Érdekességképpen elmondta, hogy megszakítva a korábbi évek gyakorlatát, a Duna televízió ezúttal nem egy, a jelenlegi országhatárokon kívüli településről közvetítik a déli harangszót, hanem a soproni Szent-Mihály templom harangtornyából.

A Volt Produkciós iroda képviseletében megjelent Mosonyi Melinda ismertette a Soproni Piknik programját és külön kitért a helyszínválasztás okaira. Mint mondta, korábban nem fordult elő, hogy a soproniak a Várkerület kellős közepén felállított színpad előtt tudjanak egy ilyen jelentős eseményen szórakozni. Kezdetben kifejezetten a három érintett ország – Magyarország, Németország, Ausztria- zenekaraira összpontosítottak, de végül a programban helyet kapott az autentikus Kárpát-medencei népzenét játszó felvidéki magyar (Ghymes) együttest is.

A sajtótájékoztatón külön kitértek a programokhoz kapcsolódó forgalmi változásokra is.

A Várkerület Ötvös utca és a Tűzoltóság közötti szakasza 2008. augusztus 19-én 23.30-tól 2008. augusztus 21-én 04 óráig teljes szélességében lezárják. Ezen a szakaszon a szerviz utakra is behajtási tilalom lesz érvényben, de a „bennragadt” autók kihajtása biztosított. A Várkerületre a Torna utcából és az Árpád utcából sem lehet majd kihajtani. Emiatt a Torna utca és az Árpád utca nem lezárt szakaszai is kétirányúak lesznek. Mindkét utcában megállni tilos jelzőtáblákat helyeznek ki.

Az Ötvös utcából a Várkerületre csak balra lehet kanyarodni, a Várkerület az Ötvös utca és a Széchenyi tér között egyirányú lesz, míg a Lackner Kristóf utca felől a Várkerületen az Ikvahídig kétirányú lesz a közlekedés.

A buszforgalom az Újteleki utca, Rákóczi utca, Széchenyi tér, Erzsébet utca útvonalon közlekedik, ami miatt a Rákóczi utca egy szakaszán megállási tilalom lép életbe. A Mátyás király utca irányából érkező buszok a Széchenyi tér Rákóczi utca Táncsics utca, Selmeci utca irányában közlekednek majd.

sopron.hu