Sopron.info.hu

“Ütős válogatás, akit érdekel a jó film, nem csalódik”

  2009 okt 13 / #mozimánia

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által támogatott filmek és tévés produkciók fesztiválja kezdődött pénteken Sopronban. A kétnapos Mustrán levetítik az elmúlt évek mozifilmes termését, és bemutatják a kísérleti filmeket, közszolgálati televíziós alkotásokat, az ORTT pályázatokra készült tévés portréműsorokat – mondta Majtényi László, az ORTT elnöke a megnyitón.

“Ütős válogatás, akit érdekel a jó film, nem fog csalódni” – ígérte az elnök.

Majtényi László szólt arról, hogy a köztársaság 20. évfordulója alkalmából a rendszerváltó filmek fesztiválja is az idei Mustra. Emellett megemlékeznek a seregszemlén a nemrégiben elhunyt Cseh Tamásról is, róla szóló filmekkel.

A vetítéseket megelőzően csekély érdeklődéssel kísért pódiumbeszélgetésre került sor, amelynek a köz szolgálata, a közösség kiszolgálása volt a témája. Para-Kovács Imre író, kritikus úgy vélekedett: a közszolgálatba az is beletartozik, hogy akár a mosakodás szükségességéről igyekezzék meggyőzni a nézőket. Vágó István televíziós műsorvezető nem osztotta ezt a véleményt; ő úgy látja, az emberek nem szeretik, ha nevelik őket. Ezért a közszolgálati tartalmakat érdemes ügyesen “kereskedelmi köntösbe bugyolálni” – hangoztatta.

Ókovács Szilveszter, a HírTV műsorvezetője szerint viszont muszáj venni a bátorságot, és direktbe adni a közszolgálati műsorokat, koncerteket, színházi produkciókat.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke beszámolt arról, hogy folyamatosan figyelik, mit várnak el a nézők a csatornától, minden igénynek azonban nem lehet eleget tenni. Gyuricza Péter, az ORTT tagja szerint a kereskedelmi és a közszolgálati tévék között vannak átfedések; az előbbiek használnak közszolgálati elemeket, az utóbbiak kereskedelmi modellekkel is próbálkoznak.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője hozzászólásában elvárásként fogalmazta meg, hogy a közszolgálati televíziók legyenek hiteles intézmények. A főszerkesztő kifejtette: az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati televízió legyen olyan hely, ahol bizonytalan helyzetekben, mint amilyen például most az új influenza elleni védőoltás kérdése, biztonsággal tájékozódhassanak az emberek. Borókai Gábor felvetette, hogy a közszolgálati elnöki posztot nem pályáztatni kellene, hanem kinevezéssel betölteni.

Vágó István rámutatott: a közszolgálati produkciók, tévéjátékok, dokumentumfilmek készítésére azért is szükség van, mert ezzel “archiválják a jelent”.

Horányi Özséb egyetemi tanár felvetette: az ORTT feladata, hogy intézményt hozzon létre a “közszolgálati tartalmak mélyebb feltárására”. Majtényi László válaszában közölte: ötmillió órányi anyag van a birtokukban, amely nyilvános, nézhető.

Az ORTT elnöke úgy látja, hogy a közszolgálati funkciókat az online sajtó jobban terjeszti, mint az elektronikus média. Ezt azzal magyarázta, hogy az online sajtó a médiaháborús világtól függetlenül alakult ki. Majtényi László ugyanakkor hangoztatta: a közszolgálatiságot fenn kell tartani, mert még ha mindenki meg is tanul angolul, az nem megoldás, hogy csak a BBC-ből vagy a New York Times-ból tájékozódjon az ország, amelynek sajátos problematikája van.

STOP.hu