Sopron.info.hu

Vadászkürt Vendéglő

  2006 nov 15 / #gasztro

Vadászkürt VendéglőH-9400 Sopron
Udvarnoki u. 6.
Tel:00/36/99-314-385
Fax:00/36/99-508-821
Nagyon-nagyon régen jártam már itt, pedig tervezem már egy ideje hogy, benézek a “Bauszékhoz”

Mindenki dicséri, és 2002-ben még fel is újították a Széchenyi Terv keretében, amiről emlékeztet is minket egy giccses tábla a bejárat melletti falon. Az étterem, amúgy a Hétpecsét park mögött található. Emlékszem rá még abból az időből, amikor a Koccintóból, vagy éppen az András pincéből az EFÉBE tartva, csütörtök esténkét rendszeresen megpihentünk a park füvén.

Hát nem most volt. És nem is Taschner Irsai Oliverjétől kerültem jó hangulatba, hanem a vörösvadásztól! Az épület külsőre egy szép családi ház kedves kis terasszal, és a környező utcákban vagy akár az étterem előtt is bármikor találunk parkolóhelyet. A bejáraton belépve egy helyes kis Gardrobot találunk, ami mindenképp egy jó ötlet, és a személyzet is készségesen segít a kabátok elhelyezésében.

A személyzet, esetünkben, a tulajdonos, aki az egész itt tartózkodásunk során az ételeket és az italokat prezentálja. Vérbeli profi, a szó legjobb értelmében, kedves, mégis távolságtartó, pont annyit foglalkozik velünk, amennyit kell, mindig ott terem, ha szükség van rá, de egy cseppet sem tolakodó. Az első helyiség, amin áthaladunk, telis teli van a tulajdonosokat elismerő és díjazó oklevelekkel és táblácskákkal. Az étterem elegánsan visszafogott, semmi nagyzás, semmi csicsa.

Öt-hat asztal található itt, amik mellett körülbelül harminc személy fér el. S mivel, véleményem szerint minőségi ételeket csak olyan helyen fogyaszthatunk, ahol nem tud egyszerre több száz ember leülni, és elég kicsi az étlapja ahhoz hogy, minden nyersanyagról biztonságban tudjuk, hogy friss és kellő időt tudnak szánni az elkészítésére, máris szimpatikussá válik. 

Miután megkapjuk az étlapot, pincérünk aperitifet ajánl, majd diszkréten távozik Ezt sajnos kihagyjuk, és nem is tudom miért? Én sört kérek, pohárral, a csapoltból, társam, aki megrögzött antialkoholista (pfuj) ásványvizet. Egy szemet gyönyörködtető Pilsner Urqelt kapok a hozzá illő pohárba alátéttel, a kellő hőfokon, kemény tejfehér habbal. Az ásványvizet kihagyom.

Előételként Libaaprólék levest, és húslevest kérünk cérnametélttel. Főételnek pontyfilét paprikás mártásban túróscsuszával, majd soproni babos szűzérmét krokettel , mindkettőből kisebb adagot, csak azért hogy, végig bírjam enni a menüsoromat. A ’személyzet’ nagyon rugalmas és kérésemre természetesen elkészítik a kisebb porciót is. Társam fokhagymás fogasfilét rendel petrezselymes burgonyával és egy salátatálat joghurtos öntettel.

És sajnos jön a csalódás, vagy talán a várakozásom volt túl nagy?! A libaaprólék leves finom, de a gúnár nyaka is belefőtt, és kissé szétfőtt, így az apró csontdarabkákra minduntalan ráharapok. Nem egy kellemes érzés! A húsleves meg hideg, nem, nem langyos, kimondottan hideg. Szólunk, mire azonnal javítják a hibát. Megérkezik a salátatál, amin uborka, paradicsom és némi fejessaláta található gazdagon meglocsolva joghurtos öntettel.

A saláta levelek között megbújva két fél fürjtojást vélek felfedezni. Jó jel! A saláták kivallóak, és mindenképpen sokat mutat egy konyháról, hogy hogyan készíti el salátáit. Unom, és utálom a salátabüfékbe gyömöszölt íztelen, jellegtelen, vagy éppen nem is ízesített salátákat. Ehhez szeretet kell! A savanyú, édes és sós ízekkel kell harmóniába kerülni úgy, hogy ne nyomja el, hanem még inkább kiemelje a zöldségfélék ízeit. Itt ez, most nagyon sikerült.

Vadászkürt VendéglőA pontyfilé fenomenális, a gyengéden megpirított halszeletek kiváló partnerei a tejfölös paprikás szaftnak, és a túrós csuszának, amin apró pörcdarabok is találhatók. Enyhén, de tényleg csak nagyon enyhén csíp, igen jó! Elvarázsol! A fokhagymás fogas petrezselymes krumplival, semmi extra, csak egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. A petrezselymes burgonya egy elég banális dolog, de a legtöbb étteremben e név alatt öreg burgonyát kapsz. Ha szerencséd van, pár csepp margarinnal és szárított petrezselyemmel. Pedig, ha vajban forgatják meg a főtt burgonyaszemeket, és frissen vágott petrezselymet szórnak rá, akkor „csudajó” tud lenni.

Hát ez éppen az! El vagyok kápráztatva! Egy jó pohár Irsai Olivért kérek a Taschner pincészettől, a bor, a megfelelő hőfokú és nagyon jó kísérője lesz a „Soproni Szűzemnek”. Talán már tíz év is eltelt azóta, hogy ilyet készítettem az akkori Lővér Hotel konyháján, de az közelébe sem ért ennek a műremeknek.. A hússzeleteket egy babos, paprikás, ecetes uborkás ragú veszi körül, amit pár kocka vargánya tesz tökéletessé. A hús omlós, a babszemek kellően puhák, de még egészben vannak, imádnivaló.

Desszertnek Somlói, és a szokásos gesztenyepüré. A somlói nem kellett volna, a főétel után sokkal jobbat vártam.Az árak, hát elfogadhatóak, a felsorolt ételekért és italokért 7000Ft-ot fizettünk, ami nem kevés, de bizton állíthatom, megérte. Bátran merem ajánlani bárkinek, aki egy kellemes estét szeretne eltölteni jó ételek és italok társaságában.
 
Értékelés

parkolás, bejárat 8
építészet dekoráció 7
mosdók, tisztaság, rend 7
étlap, itallap 8
étel minősége, tálalás 8
italkínálat, minőség, szervírozás 8
ár-érték arány 8
felszolgálás minősége, szakszerűsége 9
borlap, borkínálat, kínálás 8
konyha gyorsasága 8

összpontszám: 100/79

Torkos Zerge