Sopron.info.hu

Van mire alapozni!

  2009 aug 06 / #lapszemle

Ritkán adatik meg egy élcsapat élén álló edző életében, hogy szinte a teljes keret a rendelkezésére áll az alapozás kezdetétől. Nos, válogatott programok híján Székely Norbertnek – a WNBA-ben pattogtató Amber Holt kivételével – idén megadatik ez a lehetőség. Ennek elõnyeiről és a felkészülésről kérdeztük a láthatóan munkalázban égő vezetőedzőnket.

Milyen előnyökkel járhat, hogy már most együtt alapozhat a csapat?

Sokat számíthat, melyet minél hatékonyabban ki kell használnunk! Sőt, ehhez hozzáadódik még egy óriási előny, miszerint a keretben minimális mozgás volt a tavalyihoz képest. A közös alapozás lehetőséget adhat arra, hogy az előttünk álló két szűk hónap alatt közel egy szintre kerüljenek a játékosok. Folyamatos, következetes építkezéssel jó csapatjáték felé tudunk elmozdulni. Kedvező lehet az is, hogy nagyon fiatal a játékosállomány, akik így jobban terhelhetőek, több munkát lehet velük elvégezni.

A játékosok többsége is kivételes helyzetben van: a megszokottnál több idejük jutott nyáron a pihenésre. Látható ez rajtuk?

A hosszú nyár miatt óvatosan vágtunk bele a munkába, nem akarjuk “letépni” a lábaikat. Fokozatosan, jól kidolgozott szisztéma szerint növeljük majd a terhelést, mely során fontos szerep hárul Zsoltira és Seryre. Ennek megfelelően nem kaptak még a lányok nagy terhelést, de már látszik egy-egy gyakorlatnál a nyári pihenő kedvező hatása. Ez a lebonyolítási rendszer – az EB a szezont követte – a kluboknak kedvezett, melyekkel a csapatok élhetnek.

Ezzel együtt a fizikai állapotuk rendben van?

Teljes mértékben! Nem kell a nulláról indulnunk, a jelenlegi állapotukat nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy elvégezték azt az egyéni munkát, amit a nyárra rájuk osztottunk.

Amber mikor csatlakozhat?

-Ez attól függ, meddig lesz versenyben a WNBA-ben csapata, a Connecticut. Amint véget ért számukra a tengerentúli szezon, Amber két hét pihenő után csatlakozik csapatunkhoz. Nagyon várjuk vissza! Amber a tavalyi év során igazi csapatjátékossá vált, rengeteg munkát végzett a csapatért, a társakért, melyet nem lehet pótolni. Átmenetileg azonban meg kell tudnunk oldani a helyettesítését.

Hogyan alakul a felkészülés szűk két hónapja?

Az edzéseket, a felkészülési mérkőzéseket annak szellemében állítottuk össze, hogy egyre erősebb szintre kerüljünk, az Euroliga kezdetére készen álljunk. Jelenleg a hangsúly még azon van, hogy a játékosaink izomzatát, tüdejét, vérkeringését előkészítsük a 100 százalékos munkára. Az erőnléti edzések mellett természetesen a technikai csiszolás is zajlik. Illetve ebben az időszakban meg kell találnunk a 10 felnőtt játékos mellé az utánpótlásunkból azokat a tehetségeket, akikre stabilan számíthatunk a szezon során.

Milyen edzőmérkőzéseket terveztek?

7-8 felkészülési mérkőzés vár a csapatra. Az elsőre augusztus 25-én kerül sor, Győrben. A rá következő héten Budapesten játszunk a Vasas-Csata és a Győr ellen, majd szeptember 6-7-én Brnoba utazunk, ahol két mérkőzést vívunk az Euroliga elitjébe tartozó cseh gárda ellen. A felkészülést a szeptember közepén megrendezésre kerülő soproni Krasznai Kupával zárjuk.

wb-sopron.com