Sopron.info.hu

Veszélyben a petőházi cukorgyár

  2007 nov 09 / #helyi

Veszélyben a petőházi cukorgyár Veszélybe került a 125 éves petőházi cukorgyár az uniós cukorreform miatt. Ha bezárna, 200 munkás veszítené el állását, a település pedig 80 millió forintnyi iparűzésiadó-bevételtől esne el.

Az Európai Unió leszorítaná, a termelők viszont emelnék a felvásárlási árakat, mert most nem éri meg nekik a cukorgyártás. A cukorrépa-termelők nagy része kénytelen lesz felhagyni a termeléssel, lényegesen kevesebb bevételt tudnak realizálni, mint amennyi költséggel jár ez nekik az év folyamán.

A termelők vezetői szerint az uniós cukorreform áldozata lehet a petőházi üzem. A gazdálkodók egy tonna cukorrépáért 31 eurót kapnak, de költségeik növekedése miatt legalább 40-et szeretnének elérni. A Magyar Cukor Zrt. ennyit viszont nem ad érte. Amennyiben nem sikerült a biztonságos, 5-6 évre szóló szerződéseket a termelőkkel megkötni, elkerülhetetlenné válhat a petőházi cukorgyár bezárása.

Ez a Sopron környéki 300 gazdálkodó ellehetetlenüléséhez vezethet, hiszen a legközelebbi üzem Kaposváron van. A gazdálkodók állítják, a termelés idén amúgy sem volt nyereséges, hiszen 750 forint mázsánkénti felvásárlási árral csak nullára lehet kijönni. Petőházán félnek a gyár bezárásától: a falu súlyos tízmillióktól eshet el. Fischer Bélát, a Magyar Cukor Zrt. vezetőjét szerdán Petőházán a Hír Televízió munkatársa nem érte el, ám az igazgató egy korábbi nyilatkozatában elmondta: november 20-a körül fejezik be a tárgyalásokat a termelőkkel.

A gazdálkodók a mostani 31 helyett már a 38 eurós felvásárlási árat is elfogadnák, ha azonban az álláspontok nem közelítenek, leállhat a termelés a gyárban.

(hírTV)