Sopron.info.hu

Világraszóló bravúr!

  2008 dec 10 / #lapszemle

Fantasztikus teljesítménnyel gyõztük le a világhírû CSKA Moszkva együttesét, melyet fantasztikus ünneplés követett! A hangkeltõ eszközök mellett egy, a FIBA-nak szóló transzparenssel is készültek a soproni szurkolók. VA hatalmas füttykoncert csak egy pillanatra szakadt meg, amikor a nagy kedvenc, Szasa Gorbunova bemutatásához ért a mûsorközlõ. Természetesen a Pécsett is gyõztes csapatunknak már hatalmas ünneplésben volt része!

Szép védekezés után mi szereztük az elsõ pontokat, Jeca révén, melyhez a második perc végén Dodi is hozzátette a magáét (4-0). Kata palánkos duplájával már 6 pontnál jártunk, és még nem kaptunk kosarat! A 4. perc elejéig bírta idegekkel a vendégek edzõje, ekkor már nem várt tovább, és magához rendelte tanítványait. Dodi higgadtan értékesítette az idõkérés után a büntetõket, 8-0-ra alakítva az állást. Remekül védekeztünk, a vendégek dobóhelyzetig is alig jutottak el. Jeca triplájával a 4. perc végén két számjegyû különbséget jegyezhettünk fel (11-0)!

Majdnem 5 perc kellett a világsztároknak az elsõ kosaruk begyûjtéséhez. A francia irányító, Lawson középtávolija ért célba. Rendkívül bátran játszottunk, a 7. percben ismét Kata volt egy lerohanás után a befejezõ ember (17-4)! Gundars Vetra ekkor Wauters mellõl már mindenkit lecserélt, de mindhiába, így már a 8. percben kénytelen volt kikérni második idejét (19-4)! A soproni szurkolók felállva tomboltak! Volt miért! Fantasztikusan védekeztünk, és támadásban is alig hibáztunk. Hammon irányításával a negyed végére csökkentette hátrányát a vendég csapat, de így is mesébe illõ 12 pont elõnnyel zártuk az elsõ negyedet!

A bombaformában levõ Hammon gyorsan berámolt 5 pontot, de nem remegett meg Tina keze, így maradt a megnyugtató különbség. Már, ha ilyenrõl beszélhetünk egy CSKA szintû világalakulat esetén (13. perc 27-16). Jeca képtelen volt hibázni, újabb triplájával 14 pontra alakította a különbséget (30-16). Ez volt a 12. pontja ifjú centerünknek. Teljesítményének értékét növeli, hogy mindezt a belga csodacenter, Ann Wauters mellõl szerezte. A belga kiválóságot sem kellett félteni, volt, amikor csak õ tudott pontokat elérni az orosz együttesbõl.

A 16. percben Jeca már 17 pontnál járt, csapatunk pedig 37-nél, miközben csak 22 pontot kapott (37-22)! Vendégeink, akiket Wauters és Hammon vitt a hátán, nem akartak hinni a szemüknek! A 18. percben Székely Norbert érezte úgy, hogy ideje egy kis pihenõt adni a lányoknak, és ellátni õket pár hasznos tanáccsal (37-27). Sapova a sarokból lõtte át védõfalunkat, 7 pontra felhozva csapatát. Zsuzsi egy triplával állította helyre a rendet (42-32). Az utolsó támadások egyikébõl még született egy moszkvai kosár, így 8 pontos elõnyünk maradt a szünetre (42-34).

Honti Kata kezét fogta be ügyesen Hammon, ami után Kata megkapta 3. személyi hibáját. Wauters révén pedig megindította az elsõ rohamokat a piros mezes gárda. Indulhatott volna jobban is a második játékrész! A következõ két támadásból viszont már mi értünk el kosarat. Elõbb Amber, majd Zsuzsi volt eredményes (22. perc 47-36)! Nagyon kemény csata folyt a pályán, csak reménykedhettünk benne, hogy a kimerítõ pécsi rangadó után végig bírni fogjuk erõvel (24. perc 47-40). Közben Kata után Jeca is begyûjtötte a harmadik hibáját. A negyed derekán Wauters mutatta meg, hogy center létére sem áll távol tõle triplák szerzése (51-45). Szépen váltogattuk a védekezésünket is, zavart keltve ezzel az oroszok soraiban. A negyed utolsó perceiben is stabilan õriztük elõnyünket. Jogosan zúgott a folyamatos vastaps (58-49).

Tina büntetõjével vágtunk bele a záró felvonásra, majd Edó köszönt be a sarokból, így 13 pontra nõtt az elõnyünk a 32. perc elején (62-49)! De hol volt még a vége! Douglas trojkája is jelezte, hogy még bármi lehet. Jött a biztatás a lányoknak a nézõtérrõl is, melyre nagy szükségünk volt. Láthatóan kezdtünk fáradni, de a fantasztikusan küzdõ lányokat vitte elõre a szíve! A 34. perc közepén a vendégek kértek idõt (64-55). A 35. percben Douglasnál szakadt el a cérna egy pillanatra, de nem mertek neki technikai hibát adni miután a játékvezetõhöz dobta a labdát.

Mi azonban kosárral büntettünk! Továbbra is 10 pont környékén tartottuk a különbséget, és már “csak” 5 perc volt hátra. Az orosz idõkérés után mi ziccert hibáztunk, ellenben Korstin egy triplát húzott elõ (68-60)! Kétszer is mi találtunk azonban be, így két perccel a vége elõtt 12 pontra nõtt az elõnyünk (72-60)! Extázis a pályán, extázis a nézõtéren. Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk, a közönség az utolsó két percet állva szurkolta végig! Az oroszok még próbálkoztak egy letámadással, de már nem adtuk ki a kezünkbõl a meccset! Az utolsó percet már végigünnepelte a soproni közönség! Megérdemelték a lányok a vastapsot, fantasztikus bravúrt mutattak be a mai estén! Az i-re a pontot egy kínai figura tette fel, amikor Jeca átadásából Kata fejezte be kosárral a mérkõzést! Felejthetetlen este volt!

Székely Norbert: “Nagyon nehéz egy ilyen mérkõzés után értelmeseket mondani. Olyan hihetetlen sikert arattunk közönségünkkel karöltve, melyet soha nem fogok elfelejteni! Egy álom vált valóra!””

Gundars Vetra: “Nem volt megfelelõ a kondink ehhez az iramhoz, melyet a szervezetten játszó Sopron diktált! Gratulálok nekik, és további sok sikert, kitartást kívánok ahhoz a tudatos úthoz amin évek óta járnak!”

Honti Kata: “Élmény volt ma ebben a csarnokban játszani! Köszönjük a fergeteges buzdítást! Tudtuk, hogy csak úgy lehet esélyünk, ha erõn felül teljesítünk, és ennek megfelelõen álltunk hozzá a mérkõzéshez! Nagyon boldog vagyok!”

Janel McCarville: “Hamar 15 pontos hátrányba kerültünk, így késõbb már csak futottunk az eredmény után. Próbáltunk visszakapaszkodni, de ez csak átmenetileg sikerült.”

MKB-EUROLEASING SOPRON – CSKA Moszkva 77-68 (23-11, 19-23, 16-15, 19-19)

Sopron, 1700 nézõ

MKB-EUROLEASING SOPRON: Honti 16, Holt 7/3, Horváth Zs. 7/3, Milovanovic 27/12, Horti 8 Cs.: Krivacevic 9, Eördögh 3/3, Hadarics –

CSKA: Lawson 2, Douglas 13/3, Korstin 7/3, Wauters 13/3, Mc Carville 4 Cs.: Hammon 19/9, Gorbunova -, Lisina 5, Danilochkina -, Sapova 5/3

Statisztikák

2-pontos dobószázalék: 23/47 49% ill. 16/35 46%

3-pontos dobószázalék: 7/15 47% ill. 7/18 39%

Büntetõ dobószázalék: 10/12 83% ill. 15/16 94%

Lepattanó: 27 (Holt 9) ill. 29 (Douglas 7)

Gólpasz: 18 (Holt 7) ill. 8 (Hammon 4)

Szerzett labda: 9 (Holt 4) ill. 3 (Douglas 2)

Eladott labda: 5 ill. 18

Fault: 22 ill. 15