Sopron.info.hu

Virágzik a feketemunka!

  2008 máj 08 / #csak úgy

Virágzik a feketemunka!Az osztrák ellenőrök Burgenlandban több vendéglátóhelyen feketemunkásokat füleltek le. A munkaadók arra panaszkodnak, hogy kénytelenek feketén dolgoztatni, mert az osztrákok nem vállalnak el minden munkát. – írják egy honlapon. Vajon miért?

A legális foglalkoztatás megoldható
A hatóságok azt mondják, fizessenek többet a hazai munkaerőnek. Michael Puschnig, a Burgenlandi Munkaügyi Központ munkatársa szerint, ez csak egy kifogás a munkaadók részéről. Ha akarat lenne, bármelyik munkaadó megoldhatná a külföldi alkalmazottak legális foglalkoztatását.

Komoly ellenőrzések
Ausztriában rendkívül szigorúan ellenőrzik a munkaadókat. A feketemunkát úgy szűrik ki, hogy a szakszervezetek szorosan együttműködnek a munkaügyi felügyelőségekkel, a munkás- és alkalmazotti kamarákkal. Ezenkívül, informális kapcsolatokat építettek ki az üzemi tanácsokkal, s így sokszor gyorsan kiderül, hogy kiket, hogyan dolgoztatnak.

Magas pénzbírság
A szigorú ellenőrzések ellenére is 20 százalékra becsülik az illegálisan foglalkoztatottak arányát az építő- és a vendéglátóiparban. A hatóságok komoly pénzbírsággal sújtják a munkáltatókat, amely minimum a feketén dolgozó havi bérének három-négyszeresére rúg. – írják. Ez kb 1500.- 2000.- Eur/alkalom. De csak a kezdetekben. Utána fokozódik a pénzbírság.

A nyomozások megduplázódtak
A feketemunkán kapott külföldieknek pénzbüntetést nem kell fizetniük, őket az osztrák hatóságok hosszabb időre kitiltják Ausztriából.

Az EU-bővítés után Ausztria megduplázta a feketemunka elleni nyomozócsoportok számát. Az óvatosság nem véletlen. Az uniós csatlakozás előtt majdnem hatezer illegális munkavállalót füleltek le.

Forrás: http://volksgruppen.orf.at/magyarok/aktualis/stories/33178/