Sopron.info.hu

Volt ajánló – Limp Bizkit

  2009 máj 26 / #Volt Fesztivál 2009

Hosszú kihagyás után újra együtt a Limp Bizkit eredeti felállása, új lemezzel is jelentkeztek, és az ehhez kapcsolódó turné egyik állomása Sopron, így első kézből tapasztalhatjuk meg, vajon sikerül-e a nagy visszatérés?

A történet 1994-ben kezdődött, mikor Fred Durst találkozott Sam Rivers-szel, aki egy gyorsétteremben dolgozott. Hozzájuk csatlakozott Rivers jazzdobos unokafivére John Otto.

Ők hárman alkották az együttes első felállását. Miután Frednek nem jól ment a gitárosi szerep, meggyőzték Rob Waterst, hogy álljon be az együttesbe. Így rögzítették az első anyagot.

Nem sokkal később Waters otthagyta a bandát és a helyére érkezett Wes Borland. Wes csatlakozásának napján fellépése volt az együttesnek, így fél órát gyakoroltak, aztán lenyomták a showt.

Fontos fejezete a zenekar történetének a KoRn-nal való megismerkedésük:
Fred ugyanis tetoválóművész is, és egy napon betért a szalonjába a KoRn gitárosa Brian Welch néhány tetkót csináltatni. Összebarátkoztak, és Fred odaadta a Limp Bizkit első demókazettáját is (ez még Rob Waters-szal készült).

A KoRn tagjai semmi különösnek tartották az anyagot. De miután képbe jött Wes Borland, és rögzítettek egy új demót, a KoRn le volt nyűgözve. A kazettát továbbították a producerüknek, aki felajánlotta a segítségét.

1997-ben jelent meg első teljes albumuk Three Dollar Bill, Yall$ címmel. Megjelenésekor gyengén szerepelt a Billboard slágerlistán, de a turnék során szép eladásokat produkált.

Emlékezetes az együttes fellépése a 97-es Ozzfesten, amikor egy óriási WC csészéből másztak elő, majd a show folyamán Fred egy darab szarnak nevezte magát és az együttest is.

1999-ben második albumuk (Significant Other) már a slágerlista 1. helyén indított és 834000 példányban kelt el az első héten, majd később meghaladta a 16 millió eladott példányt.

A szárnyalás folytatódott a 2000-ben megjelent Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water lemezzel, ami rekordot állított fel, több mint 1 millió példány fogyott a debütálás hetén.

A 2001-es turnén történt egy tragédia is, mikor a tömeg megrohanta a színpadot egy fiatal rajongó szívrohamot kapott, majd 5 nappal később meghalt.
2001 végén Wes Borland és Fred Durst feszült viszonya Wes távozásához vezetett. Ezután meghallgatások útján kerestek új tagot. Ebben a helyzetben jelent meg a 4. album (Results May Vary), mely óriási csalódás volt a rajongóknak. Csaknem 5 év kellett az 1 milliós eladás eléréséhez, amit elődje alig egy hét alatt teljesített.

Az album általánosan rossz kritikákat kapott, a Playlouder egyenesen kurva szarnak jellemezte.

2003-ban, mikor a Mettallica St. Anger albumát népszerűsítő turnén léptek fel, a közönség már a színpadra lépés pillanatától inzultálta Fredet, aki 6 szám után viszonozta ezt, majd eldobta a mikrofont és levonult a színpadról.

2004-ben pletykák kezdtek terjedni Wes Borland visszatéréséről.

2005. májusában megjelent egy 7 számot tartalmazó album,The Unquestionable Truth (part 1) címmel, minimális reklám mellett. Alig 37000 példányban fogyott az első héten, és épphogy 100000 példányt sikerült eladni az USÁban. Megjelent egy válogatáslemez is Greatest Hitz címmel. Wes szerint a Cd egy rakás szar és pénzpocsékolás volt. A lemez kiadása után az együttes nem hivatalosan feloszlott. Durst filmeket rendezett, ill. színészkedett, Otto elvonókúrára ment, majd egyéb együttesekkel dolgozott.

2008 vége felé pletykák kezdtek terjedni, hogy az együttes új anyagon dolgozik, és felmerült Wes visszatérése is.

Végül 2009. február 11-én hivatalosan is bejelentették, hogy újraalakultak az eredeti felállásban.

“Úgy döntöttünk, hogy undorítóbbnak és unalmasabbnak tartjuk a keményzene jelenlegi helyzetét, mint egymást. Függetlenül attól, hogy külön útjaink hová vezettek, felismertük, hogy egy erős és egyedi energia van közöttünk, amit nem találtunk meg máshol.

Ez az amiért a Limp Bizkit visszatért.”