Sopron.info.hu

Volt ajánló – Sepultura

  2009 máj 18 / #Volt Fesztivál 2009

A brazil együttest két testvér, Max és Igor Cavalera alapította 1984-ben. Apjuk korábban Olaszország brazil nagykövete volt, majd mandátuma lejártakor családjával az országban maradt.

Korai halálát (Max ekkor mindössze 9 éves volt) nehezen dolgozták fel.

A helyzetet súlyosbította a család anyagi krízise is. Ezen körülmények adták a lendületet az akkor még csak 15 ill. 14 éves srácoknak az együttes megalapításához.

Az első stabil felállás másik 2 tagja Paulo Pinto basszusgitáros és Jairo Guedz gitáros voltak. A testvérekre nagy hatással volt a 80-as évek elején a Van Halen, az Iron Maiden, a Motörhead, az AC/DC, a Judas Priest és Ozzy Osbourne zenéje.

Az együttes neve akkor keletkezett mikor Max a Motörhead Dancing On your Grave című számát fordította protugálra (a sepultura az angol grave azaz sír/sírhely szó portugál megfelelője).

Zenei ízlésükben gyökeres változás állt be mikor egy barátjuktól kölcsönkaptak egy Venom kazettát. Ezután felhagytak a könnyebb műfajok hallgatásával.
Első albumuk (a Bestial Devastation) 1985-ben jelent meg az Overdose együttessel közösen, mindössze 2 nap alatt rögzítették.

A sikert az 1986-ban megjelent Morbid visions hozta meg számukra. A banda közben Sao Paoloba költözött, majd a gitáros Jairo helyére a német származású Andreas Kisser érkezett.

Már az új felállásban jelent meg 1987-ben a Schizophrenia című lemez, mely kalózmásolatok formájában Európába is eljutott. Ezután a holland Roadrunner kiadó nemzetközi lemezszerződést ajánlott az együttesnek.

Az új kiadóval készült el a Beneath the remains album, mely 1989-ben jelent meg. Ezt követően külföldi turnéra indultak, és a Sodom előzenekaraként bejárták Európát, majd az USA-ban játszottak a Motörhead és a Metallica előtt. Mindenhol viharos sikert arattak. 1990-ben a Schizophrenia albumot is újra kiadták, immár nemzetközi terítéssel.

Következett az Arise album 1991-ben. (Közben végleg az USA-ba költöztek). Az album platinalemez lett. Ez az együttes utolsó tisztán metal hatású lemeze, mely után zenei kísérletezésbe fognak. Hardcore, industrial, és brazil törzsi motívumok is felfedezhetőek már a 93-ban megjelent Chaos A.D. lemezen és a dalszövegekben is megjelennek a politikai és szociális kérdések.96-ban jön a hatodik album, a Roots. Ekkor van az együttes karrierje csúcsán.

A Roots turnéja közben aztánbekövetkezik a legnagyobb törés a banda történetében : Max fogadott fia autóbalesetben meghal, majd később az együttes nem hosszabítja meg a menedzser (aki Max felesége) lejáró szerződését. Ezt Max nem tudja elfogadni, és kilép a Sepulturából. A turné hátralévő fellépéseit törlik. Max megalapítja a Soulfly-t, míg a megmaradt 3 tag új frontembert kerít: Derrick Greent.
1998-ban jelenik meg első albumuk (Against) ebben a felállásban, de a rajongók hűvösen fogadják, sikere messze elmarad mind a korábbi lemezekétől, mind a Soulfly bemutatkozó albumától.

2001-ben következik a Nation lemez,mely aranylemez lett, majd 2003-ban a Roorback, mely sokak szerint a legjobban sikerült anyag a második generációs albumok közül.

2006-ban Dante XXI néven megjelenik a 10. album, mely Dante Isteni színjátékát dolgozza fel. Felröppentek pletykák az eredeti felállás imételt összehozásáról is, de ehelyett végül Igor Cavalera is otthagyta az együttest. De a történet itt nem ért véget, hiszen Igor helyére érkezett Jean Dollabella, és idén januárban A-Lex címen új albummal is jelentkeztek. És hogy mennyire működőképes ez a felállás?

A Volt fesztiválon, itt Sopronban mindenki meggyőződhet róla maga, de az azért biztosra vehető, hogy aki szereti ezt a sílust, az jól fogja magát érezni. Én ott leszek.

Egy legendás szám: Territory