két fantasztikus nőt ismerhettek meg: Téglás Editet, alias Edót, és Kis-Szabó Renátát, vagyis Renkát. Ketten együtt különleges világot építenek, ahol a természet kincseit őrzik meg — modern és ősi tartósítási technikákkal.
A Fertődi Eszterházy-kastély közelében, a meseszép lés erdőben találkoztam velük. Itt beszélnek a munkájukról, az inspirációjukról, és arról, hogyan kapcsolódik össze a múlt és a jövő a liofilizálás, fermentálás, szörpkészítés és vadon gyűjtött gyógynövények világában.
Edó elmeséli, hogyan indult a gyümölcsfeldolgozással, majd bővült a paletta a zöldségekkel, gyógynövényekkel és vadon termő fűszernövényekkel. Renka szörpöket készít gyógynövényekből, és bemutatja a különleges, asszalt répás csokoládéba mártott finomságát is. Közös szenvedélyük a természet tisztelete és a kíméletes, természetbarát tartósítás.
Megosztják velünk, hogy a lés erdő miért lett számukra fontos hely, és hogyan inspirálja őket a közös munka és a természet közelsége. Barátságról, közös projektekről és a helyi kincsek felértékeléséről szól ez a bensőséges beszélgetés.
Tarts velünk ebbe a különleges világba!
00:00 Köszöntés Fertődön, az Eszterházy-kastély erdejében
00:13 Két fantasztikus nő: Téglás Edit (Edó) és Kiss-Szabó Renáta (Renka)
00:25 Edó bemutatkozása — gyümölcsfeldolgozásból a gyógynövényekig
01:00 Liofilizálás, fermentálás és különleges tartósítási módszerek
01:20 Edó és Renka barátsága és közös munkái
01:38 Renka bemutatkozása — szörpkészítés és liofilizálás
02:10 Vadon gyűjtött gyógynövények és fermentált különlegességek
03:05 Miért a lés erdő? A helyszín különleges jelentősége
04:30 A közös projekt ötletek és a természet inspirációja
05:20 Vadon termő gyógy- és fűszernövények a konyhában
06:40 Liofilizálás élményről és tapasztalatokról
08:00 Mit jelent ma kézműves termelőnek lenni?
09:25 A termékek elkészítésének kihívásai
11:00 Helyi alapanyagok és szezonális termelés
12:30 Fermentált répás különlegesség és asszalt gyümölcsök
14:00 Répás csoki bemutató és kóstolás
16:00 Különleges szörpök készítése és titkaik
18:30 Liofilizált szörpgyöngyök és ízkombinációk
20:00 Rendezvények, vacsorák és helyi közösségi események
22:00 Egyedi ízek és inspirációk a természetből
23:10 Zárszó — közös értékek, termékek és barátság
23:55 Meghívás Rita kertjébe és közös tervek
24:30 Elköszönés és elérhetőségek
#liofilizálás #fermentálás #gyógynövény #szörpkészítés #Edó #Renka #TéglásEdit #KisSzabóRenáta #Fertőd #léserdő #Eszterházykastély #természetközeliélet #aszalás #kertészmérnök #vadontermőnövények #szörp #répáscsoki #gyógyésfűszernövény #kézművestermékek #helyitermelők