Sopron.info.hu

Zane Tamane – Mozgékony óriás a palánk alatt

  2010 jún 04 / #sport

Zane Tamane személyében egy igazán nagyra nõtt, képzett kosarassal bõvült keretünk. A 2 méter magas lett olimpikon center ráadásul elég mozgékony, mely tökéletesen illeszkedik a sok futásra épülõ játékunkhoz.

A lett center 1983. szeptember 24-én látta meg a napvilágot Rigában. Magas termetével hamar kitûnt társai közül, így egyenes út vezetett számára a profi karrier felé. A lett korosztályos válogatottakkal megjárta az Európa-Bajnokságokat, sõt 2003-ban a Világ-Bajnokságon is megmutatta magát.

Tárt karokkal várta Amerika, ahol elõbb az NCAA-ben (16,4-es pont-, 10,6-os lepattanó átlag), majd a lett nõi kosárlabda elsõ reprezentásaként a WNBA-ben öregbítette az elõkelõ helyen jegyzett lett kosárlabda kultúra hírnevét. A Detroit Shock draftolta a harmadik körben, majd elcserélte a játékjogát a Washington Mistycs együttesével, mellyel a negyeddöntõig jutott.

Õsszel természetesen visszatért Európába, ahol évrõl évre egyre jobb teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet. Kezdésként az Európa Kupás spanyol FC Barcelona játékosaként 9,8-as pont, és 7,3-as lepattanó átlagot produkált. A következõ évet szintén spanyol földön, de már a Hondarribia Irun gárdájánál töltötte, ahol átlagai tovább javultak (12,4-es pont-, és 9,9-es lepattanó-átlag). A mediterrán évek után a fagyosabb Oroszország felé vette az irányt, ahol az Orenburg centereként már az Euroligában edzõdött. Mérkõzésenként 11,4 ponttal és 7,6 lepattanóval segítette csapatát. Teljesítményére felfigyelt a szezon végén a cseh bajnok. A Prága együttesével éppen ellenünk, a január 20-i soproni mérkõzésen biztosították helyüket az Euroliga rájátszásában, ahol Zane 12 ponttal terhelte meg gyûrûnket. Összességében azonban a rengeteg légióst foglalkoztató cseh kupa gyõztesnél nem jutott a tudásának megfelelõ játéklehetõséghez, így nagy örömmel igazolt hozzánk, ahol fontos szerepet szánunk neki.

Zane Tamane – aki edzés körülmények között már zsákolt is -, mozgékony, stabilan védekezõ csapatjátékos hírében áll, aki nemcsak a palánk közvetlen közelében, hanem középtávolról is veszélyes. A lett válogatott egyik alapembere, mellyel 2007-ben negyedik helyet szerzett az olaszországi kontinens viadalon. 2008-ban a pekingi Olimpiát is megjárta (9. hely), a 2009-es lettországi Európa-bajnokságon pedig 11 pontot szerzett mérkõzésenként, és átlagban közel 7 lepattanót szorgoskodott össze.

Székely Norbert vezetõedzõnk szintén jó véleménnyel van új szerzeményünkrõl: “Zane Tamane személyében egy tapasztalt játékos érkezett hozzánk, aki a lett válogatottban is meghatározó játékerõt képvisel. Azért is örülök, hogy minket választott, mert fizikai paraméterei alapján tökéletesen illeszkedhet az általunk képviselt sok mozgásos játékhoz. Két méteres magassága a 3-pontos vonal távolabbra tolásával még inkább felértékelõdik, az alsó posztos játékot reményeim szerint körülötte hatékonyan lehet majd megoldani. Mindemellett egy mozgékony center, mely a lepattanók megszerzése során is elõnyt jelent. Erényeit kihasználva különösen a támadó lepattanók megszerzésénél várok elõrelépést.”

Névjegy

Név: Zane Tamane

Születési idõ: 1983. szeptember 24.

Születési hely: Riga (Lettország)

Magasság: 200 cm

Poszt: Center

Csapatok: Agenskalna Gimnazija (Riga), Klondaika (1999-2003, Riga), Western Illinois (2003-2006, NCAA, USA), Washington Mistycs (2006, USA), Universitat FC Barcelona (2006/07, Spanyolország), Hondarribia Irun (2007/08, Spanyolország), Nadezda Orenburg (2008/09, Oroszország), USK Prága (2009/10, Csehország)

Legjobb eredmények: NCAA Mid-Continent alapszakasz gyõztes (2006), NCAA All-Mid-Continent Év Játékosa (2006), NCAA All-Mid-Continent Év Védõje (2006), EB 4. hely (2007, Olaszország), Olimpia 9. hely (2008, Kína)

wb-sopron.com