Sopron.info.hu

Zerge a Naschmarktban 1. rész

  2007 júl 31 / #gasztro

Zerge a NaschmarktbanWienzeile, Kettenbrücke 1040 Wien, Naschmarkt

http://www.wien-vienna.at/essen.php?ID=728
http://www.tourist-net.co.at/naschm/naschm1.htm

Egy kis gasztro utazásra invitállak most benneteket, a tőlünk nem messze fekvő Bécsbe. A helyet Bécsi naschmarktnak hívják, és nem messze van a Schlossburgtól. Metróval is könnyedén elérhető, de mi kocsival érkeztünk, és bizton állíthatom nem volt nagy ördöngösség megtalálni.

A bejáratnál található egy óriási parkoló, amiben aztán nyugodtan otthagyhatjuk az autónkat. Ha a parkolótól indulunk utunk először mindenféle pólóáruson, vezet keresztül, ami minket igazán nem izgatott fel. Viszont egy jó húsz méter megtétele után, beleütköztünk az első pitaárusba és nem is voltunk restek venni egy jó képességű spenótos-kecskesajtos pitát!

Zerge a NaschmarktbanZerge a NaschmarktbanZerge a Naschmarktban

A piták tulajdonképpen rétesek. Sokkal inkább ételként fogyasztják őket, mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes rétes. A pitákat általában nem csavarják fel, mint a magyar réteseket, hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3 lapot felülre. A csavart réteseket általában csigamódra körbe-körbe fektetik a tepsiben. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak, inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket.  Az árára már nem emlékszem, de nem volt egetverő, és a pita igazán kivalló volt, na még persze ráadásul akkora hogy mindkettőnk gyomorkorgását elhallgattatta.

 Zerge a NaschmarktbanZerge a NaschmarktbanZerge a Naschmarktban

Ez a naschmarkt istenigazából erről szól, telis teli van árusokkal, akik mindenféle élelmiszert árulnak, de csak jó minőségűeket. A hangulat teljesen mediterrán, óriási polcokon roskadoznak a mindenféle olajbogyók és egyéb olívaolajba eltett zöldségfélék. Iszonyat sok az olasz árus, akik folyamatos kiabálás közben árulják termékeiket, igazi déli hangulatot keltve, és nem restek mindenkinek kóstolót nyomni a kezébe, aki elmegy előttük, Van itt minden, hentesek mindenféle húsárúval, a nyúltól a bárányon keresztül a magyar libamájig. Halárusok, roskadásig rakott friss halakkal, amik között a Földközi tenger összes halfaja megtalálható a tengeri sügértől a tonhalon át az ördöghalig. Ázsiai zöldséges mindenféle még számomra is ismeretlen friss gyümölccsel, és zöldséggel.

 Zerge a NaschmarktbanZerge a NaschmarktbanZerge a Naschmarktban

Fűszeresek és minden, amitől egy igazi gurmandnak összefolyik a nyál a szájában! És akkor még nem is beszéltem az éttermek tucatjairól, kezdve az olaszon át a thaiföldi keresztül, a haléttermekig, tényleg minden. Az egyik sarkon hamisítatlan olasz kávézó száz féle kávéval, természetesen elvitelre is, a másikon borozó, ahol mindenféle sajtból és szalámikból válogathatunk a boraink mellé. Ecetbolt, ezer különböző ecettel, mellette olívaolaj bódé szintén megszámlálhatatlan fajtájú és, ízű olajokkal. Számomra egy csoda pár kilométerre tőlünk.

második rész