Sopron.info.hu

Zerge a Perkovátz-Házban

  2007 márc 25 / #gasztro

Zerge a Perkovátz-HázbanPerkovátz-Ház
9400 Sopron Széchenyi tér 12
Nyitva: 10.30-02.00 Tel:06/99/316-839
http://www.perkovatz.hu/

 

Sopron egyik legfelkapottabb „ kocsmájában” jártam minap, na nem mintha most voltam volna ott először! Gyakran járok ide barátaimmal, sörözni, borozni, na meg közben, egy jó kis tatár bifszteket enni! És azt sem tagadhatom, hogy számomra nagyon szimpatikus a hely. Szeretek itt üldögélve társalogni, poharat emelgetni, és az sem egy utolsó szempont, hogy mindig belebotlik az ember egy-két ismerősbe. Viszont a mostani látogatásom alkalmával már az is vezetett, hogy írnom kell egy jó kis kritikát a konyhájáról.

Zerge a Perkovátz-HázbanÉvekig „dübörgött” a hely ugyanazzal az összeeszkábált étlappal, amit szerintem már mindenki, aki ide járt, kívülről fújt! De jó helyen van, nem túl drága, és nem is rossz, tehát nagyjából mindig tömve van!

Egy kedves barátommal érkeztünk este tíz óra tájban a tetthelyre, és természetesen alig találtunk magunknak, egy kétszemélyes asztalt. Bár pontosítanom kell, mert istenigazából nem kellett keresnünk, hanem ezt egy kedves pincérlány tette meg helyettünk. Kényelmesen elhelyezkedtünk, majd barátom rendelt egy pohár csapolt sört, világosat ( mert, ugye itt ihatunk akár barnát, és félbarnát is, csapolva), én meg a már megszokott Vylyan 2005 Rosét, ( http://www.vylyan.hu/) ami engem teljesen elkápráztat, gyümölcsösségével. Megérkezett a sör, kellő hőfokon, szép habbal, és a bor is, amit a helyhiány ellenére, pincérünk tökéletes bor szervizzel prezentált. (dugót szagoltatott, bemutatta, majd kóstoltatott). Egy helyes kis borhűtőt is kaptam, amibe aztán belekerült, annak a rendje és módja szerint a flaska.

Zerge a Perkovátz-HázbanAz étlap csodák csodája megújult, de még mindig óriási, egy tiszta kisregény. Már többször kifejtettem, de ismét leírom, sokkal de sokkal jobb a kicsi étlap, amit gyakrabban cserélnek, mint egy novella, ami évekig ugyanaz marad, és szinte elképzelhetetlen, hogy minden, ami az asztalunkra kerül, friss alapanyagból készül, és frissen készítik el nekünk. És ugye senkinek sincs kedve napokig, ne adj isten hetekig a hűtőben hánykolódó kaját fogyasztani! Na de ennyi a litániából!

Az étlapon található étkek, kompozíciók elnyerték tetszésemet, és szinte nem is tudtam választani! ( http://www.perkovatz.hu/etlap.htm ) Külön meg szeretném említeni, hogy megtalálhatók az étlapon szürkemarhából, és mangalicából készült ételek. Az tudnunk kell ezekről az állatokról, hogy régi magyar fajták, és ’ridegen’ tartják őket, ami azért nagyon fontos, mert semmiféle antibiotikumot és táplálék-kiegészítőt sem kapnak, és azon kívül, hogy emiatt nagyon egészségesek, még az ízviláguk is sokkal teltebb, izgalmasabb a nagyipari termelésből jött társaiknál! Teljesen elvarázsoltak az ételek összeállításai, mint például a mozzarellával grillezett fogásfilé, vargányás széles metélttel, vagy a zsályával érlelt vörös sügér vajas zöld spárgával, és parmezános burgonyapürével! Kiváló párosítások, komolyan izgalomba jöttem, bár mint mondtam, az étlapból, három étterem étlapját simán össze lehetne állítani, akkora!

Na tehát én kértem egy grillezett zöldségeket mézes fokhagymával, és fenyő magvakkal sült fogásfilét balzsamecetes kevert salátával és rizzsel. Barack barátom meg csirkesteaket paprikamártásban, túrós galuskával. Fogyott a sör, na meg a bor is persze, a felszolgáló személyzet folyamatosan, de diszkréten cserélgette a poharainkat, és a hamutartót, teljes megelégedésünkre. Aztán megérkezett az étel, ami óriási csalódás volt számunkra! Sokkal jobbat vártam, főleg azok után, amit a kártyán olvastam, és amitől már akkor megindult a nyálképződésem!

A fogas nekem az a fogas, amit valamelyik édesvizünkből fognak, és az egyik legnemesebb, legfinomabb hal a földkerekségen! Na, az én tányéromra e helyett, egy tengeri sügér nevezetű haldarab került, szárazra sütve! Az egyetlen kapcsolódási pont a fogas és a tengeri sügér között az, hogy mindketten a sügérek családjába tartoznak, de ez egy tengerben tonnaszámra halászott, ötöd rangú, és nagyon olcsó alapanyag, amit jobb helyeken csak menübe adnak, rántva, tartármártással, és nem 1700Ft-ért, fogasként tálalva. A zöldsaláta balzsamecettel, balzsamecetes volt ugyan, de egy csepp oívaolajat nem találtam rajta, ami szerintem illett volna rá (kérésre a felszolgáló személyzet azonnal hozott), viszont cserébe megcsikordult a fogam alatt pár kavics. A sültzöldség annak ellenére, hogy egy icipicit tovább sütötték a kelleténél, egészen kiváló volt, és a fokhagymás méz, a prémium kategóriába tartozott! Isteni volt együtt fogyasztva, csak gratulálni tudok hozzá! A barátom csirkéje egy közepes paprikás csirke, kemény, de ízletes túrós-szalonnás gombóckákkal, amiket, ha jól visszagondolok rá, még nyúldobásra is használhattunk volna, ha nem fogy el!

Ez most elég negatívra sikeredett, de mindenképpen visszatérek még párszor kajálni ide, mert izgatnak ezek az étkek, és bizalmat szavazok a konyhának is, hátha legközelebb jobban sikerül ez a dolog. Mert most csak úgy tűnt, hogy valaki nagyon jó kis kajákat talált ki, és rakott az étlapra, de megvalósításhoz már nem volt elég energia, meg lendület, és így teljesen átlagos étkek kerülnek a vendégek asztalára!

Értékelés
Parkolás, bejárat 7

Építészet dekoráció 8

Mosdók, tisztaság, rend 8

étlap, itallap 8

étel minősége, tálalás 6

italkínálat, minőség, szervírozás 8

ár-érték arány 8

felszolgálás minősége, szakszerűsége 8

borlap, borkínálat, kínálás 7

konyha gyorsasága 7

Összpontszám: 75
 

Torkos Zerge