Sopron.info.hu

Zerge bodzás receptjei

  2007 jún 05 / #gasztro

Zerge bodzás receptjeiMivel most virágzik a bodza, és Fertőboz is megtartotta messzeföldön híres bodzafesztiválját. Megosztom veletek az én bodzás receptjeimet.
Na de először egy kis okítás a bodzáról:
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól.

Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék, közé tartozik.

Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.

A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek.

A bodzából házilag pezsgő is készíthető.

A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodza virágzattal.

A bodza hatóanyagait a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint. A C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó). (Wikipedia)

Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású

A jó bodzavirág
A kifejlett virág azt jelenti, hogy minden virág kinyílt a virágernyőn, de enyhe rázásra még nem hullanak a szirmok. A nem teljesen kinyílt virág kevesebb aromát ad majd, a lehullott virágok szintén kevesebb aromaforrást jelentenek. A kinyílás után egy idővel kis fekete tetvek jelenhetnek meg a virágzat szárain, ezeket már begyűjtéskor, de legkésőbb a virágzat átmosásakor javasolt eltávolítani.

Nagynak számít az a virágernyő, amely egy férfitenyér méretét eléri (ujjakkal együtt), a normál méret majdnem eléri egy CD lemez területét. Alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos. Ez az illat tipikus édeskés, muskotályos virágillat. Hosszú évek tapasztalata, hogy hiába a szép méretes virágzat, ha nincs illata, és még a virágzat szárai is vastagok.

A kellően sok napot kapó bokrok virágai általában elég illatosak, míg a fák alatt, árnyékosabb helyen növőké kevésbé. A sok napot a tetvek sem díjazzák, tehát kétszeresen is jobbak a napozó virágok. Ha a virágzat szárai vékonyak, az szintén előny, mert a szár nem tartalmaz hasznos ízanyagot, ellenben tartalmaz csersavat, ami keserű, és kicsit kioldódik az italba.

A bodzavirág begyűjtése
Bodzabokrot szinte mindenütt találhatunk, mivel lényegében nyomnövény: sok helyen megél, könnyen szaporodik (könnyen is szaporítható zölddugvánnyal), igénytelen, és nem irtják, mivel szép a virága, és gyógyhatása is van.

Tehát erdőszéleken, házikertekben, parkokban is találkozhatunk vele. Jó tudni, hogy a közterület fölött lógó virágok hasznosítása a bokor törzsének helyétől függetlenül az adott önkormányzat joga lenne, de ilyen odafigyelő önkormányzatról még nem hallottam, tehát a közterületi virág lényegében közkincs, nyugodtan leszedhetjük.

Zerge bodzás receptjeiErdőben is szabad bodzavirágot gyűjteni, ám nem nagyban, azaz csak úgymond személyes használatra, kis mennyiségben. Az erdő növényei, hasznosításuk joga az erdő tulajdonosát/bérlőjét illetik meg. Ha ez a tulajdonos nem magántulajdonos, akkor él a fenti szabály, egyébként a tulajdonos engedélyét kell kérni.

Mivel azonban a bodza az erdő szempontjából gyom, nem valószínű, hogy virággyűjtésért belénk kötnének. Semmiképp se szedjünk virágot szennyezett levegőjű helyen!

Ha már megtaláltuk a bokrunkat, kezdődhet a begyűjtés. A virágzatot a közös száránál, minél közelebb az elágazáshoz két kézzel, kissé csavarva tépjük le. Nyugodtan szedjünk több virágot, mint amire épp szükségünk lenne, mivel 5-7 napi szárítással télire is tehetünk el belőle.

A szárított virágot ne tároljuk hermetikusan bezárva, mert megbüdösödhet, inkább pékárus papírzacskóba, vagy nagy bevásárló papírzacskóba tegyük. Később (gyógy)teát főzhetünk belőle a drága filteres bodzatea helyett, vagy italt/szörpöt frissen .

A nem szárításra szánt virágot még aznap használjuk fel, mert a barnuló virág veszít vitamintartalmából. A szárított virágot egy évnél tovább nem jó és nem is szükséges tartani.

Na tehát, az én bodzaszörpöm így néz ki:
1 liter víz
1 kg cukor
3 szép bodzavirág
1 fél citrom

A vízben feloldom a cukrot, majd belepréselem a citromot, és a héját is utána dobom, ebbe aztán beleteszem a virágokat és két napig a hűtőben, hagyom, miközben kétszer háromszor átkeverem. A kész szörpöt pelenkán átszűröm, és tiszta zárható üvegbe töltöm.

Természetesen nagyobb mennyiségben gyártom, idén is készítettem vagy húsz litert. Ugyan ezzel a szisztémával lehet csinálni akácszörpöt, meg rózsaszirom szörpöt is.

Rántott bodzavirág is finom csemege lehet egy jó gombóc vaníliafagyival.
Sűrű palacsintatésztát készítünk, amit bodzaszörppel és pár csepp zöldcitromlével ízesítünk. A virágot ebbe mártjuk és bő forró olajban, kisütjük. Vaníliafagyival és forró málnával tálaljuk.
Bodzás madártej az egyik nagy kedvencem forró nyári napokon.

Hozzávalók (4 személyre):
1,5 liter tej
6 tojás
Ízlés szerint bodzaszörp
15 dkg cukor
Vanília

Narancshéj

Madártejet készítünk, amihez a tejet felforraljuk majd vaníliacukorral, bodzaszörppel, egy csipet sóval és egy narancs héjával ízesítjük. Folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a tojássárgájákat, majd kihűtjük. A félkeményre, cukorral felvert tojáshabból kanállal galuskákat szaggatunk lassú tűzön tejben, főzzük, s ha félig már “megszilárdult”, óvatosan fordítsuk át. Amikor kész, szedjük ki, és tegyük félre. A tejet, amiben főztük keverjük össze az ízesített tejünkkel.

Tálaláskort helyezzük a galuskáinkat a madártejünk tetejére, és csurgassunk rá pár cseppet a szörpünkből.

Torkos Zerge