Zerge bodzás receptjei
Mivel most virágzik a bodza, és Fertőboz is megtartotta messzeföldön híres bodzafesztiválját. Megosztom veletek az én bodzás receptjeimet.
Na de először egy kis okítás a bodzáról:
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól.
Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék, közé tartozik.
Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.
A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek.
A bodzából házilag pezsgő is készíthető.
A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodza virágzattal.
A bodza hatóanyagait a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint. A C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó). (Wikipedia)
Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású
A jó bodzavirág
A kifejlett virág azt jelenti, hogy minden virág kinyílt a virágernyőn, de enyhe rázásra még nem hullanak a szirmok. A nem teljesen kinyílt virág kevesebb aromát ad majd, a lehullott virágok szintén kevesebb aromaforrást jelentenek. A kinyílás után egy idővel kis fekete tetvek jelenhetnek meg a virágzat szárain, ezeket már begyűjtéskor, de legkésőbb a virágzat átmosásakor javasolt eltávolítani.
Nagynak számít az a virágernyő, amely egy férfitenyér méretét eléri (ujjakkal együtt), a normál méret majdnem eléri egy CD lemez területét. Alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos. Ez az illat tipikus édeskés, muskotályos virágillat. Hosszú évek tapasztalata, hogy hiába a szép méretes virágzat, ha nincs illata, és még a virágzat szárai is vastagok.
A kellően sok napot kapó bokrok virágai általában elég illatosak, míg a fák alatt, árnyékosabb helyen növőké kevésbé. A sok napot a tetvek sem díjazzák, tehát kétszeresen is jobbak a napozó virágok. Ha a virágzat szárai vékonyak, az szintén előny, mert a szár nem tartalmaz hasznos ízanyagot, ellenben tartalmaz csersavat, ami keserű, és kicsit kioldódik az italba.
A bodzavirág begyűjtése
Bodzabokrot szinte mindenütt találhatunk, mivel lényegében nyomnövény: sok helyen megél, könnyen szaporodik (könnyen is szaporítható zölddugvánnyal), igénytelen, és nem irtják, mivel szép a virága, és gyógyhatása is van.
Tehát erdőszéleken, házikertekben, parkokban is találkozhatunk vele. Jó tudni, hogy a közterület fölött lógó virágok hasznosítása a bokor törzsének helyétől függetlenül az adott önkormányzat joga lenne, de ilyen odafigyelő önkormányzatról még nem hallottam, tehát a közterületi virág lényegében közkincs, nyugodtan leszedhetjük.
Erdőben is szabad bodzavirágot gyűjteni, ám nem nagyban, azaz csak úgymond személyes használatra, kis mennyiségben. Az erdő növényei, hasznosításuk joga az erdő tulajdonosát/bérlőjét illetik meg. Ha ez a tulajdonos nem magántulajdonos, akkor él a fenti szabály, egyébként a tulajdonos engedélyét kell kérni.
Mivel azonban a bodza az erdő szempontjából gyom, nem valószínű, hogy virággyűjtésért belénk kötnének. Semmiképp se szedjünk virágot szennyezett levegőjű helyen!
Ha már megtaláltuk a bokrunkat, kezdődhet a begyűjtés. A virágzatot a közös száránál, minél közelebb az elágazáshoz két kézzel, kissé csavarva tépjük le. Nyugodtan szedjünk több virágot, mint amire épp szükségünk lenne, mivel 5-7 napi szárítással télire is tehetünk el belőle.
A szárított virágot ne tároljuk hermetikusan bezárva, mert megbüdösödhet, inkább pékárus papírzacskóba, vagy nagy bevásárló papírzacskóba tegyük. Később (gyógy)teát főzhetünk belőle a drága filteres bodzatea helyett, vagy italt/szörpöt frissen .
A nem szárításra szánt virágot még aznap használjuk fel, mert a barnuló virág veszít vitamintartalmából. A szárított virágot egy évnél tovább nem jó és nem is szükséges tartani.
Na tehát, az én bodzaszörpöm így néz ki:
1 liter víz
1 kg cukor
3 szép bodzavirág
1 fél citrom
A vízben feloldom a cukrot, majd belepréselem a citromot, és a héját is utána dobom, ebbe aztán beleteszem a virágokat és két napig a hűtőben, hagyom, miközben kétszer háromszor átkeverem. A kész szörpöt pelenkán átszűröm, és tiszta zárható üvegbe töltöm.
Természetesen nagyobb mennyiségben gyártom, idén is készítettem vagy húsz litert. Ugyan ezzel a szisztémával lehet csinálni akácszörpöt, meg rózsaszirom szörpöt is.
Rántott bodzavirág is finom csemege lehet egy jó gombóc vaníliafagyival.
Sűrű palacsintatésztát készítünk, amit bodzaszörppel és pár csepp zöldcitromlével ízesítünk. A virágot ebbe mártjuk és bő forró olajban, kisütjük. Vaníliafagyival és forró málnával tálaljuk.
Bodzás madártej az egyik nagy kedvencem forró nyári napokon.
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 liter tej
6 tojás
Ízlés szerint bodzaszörp
15 dkg cukor
Vanília
Só
Narancshéj
Madártejet készítünk, amihez a tejet felforraljuk majd vaníliacukorral, bodzaszörppel, egy csipet sóval és egy narancs héjával ízesítjük. Folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a tojássárgájákat, majd kihűtjük. A félkeményre, cukorral felvert tojáshabból kanállal galuskákat szaggatunk lassú tűzön tejben, főzzük, s ha félig már „megszilárdult”, óvatosan fordítsuk át. Amikor kész, szedjük ki, és tegyük félre. A tejet, amiben főztük keverjük össze az ízesített tejünkkel.
Tálaláskort helyezzük a galuskáinkat a madártejünk tetejére, és csurgassunk rá pár cseppet a szörpünkből.
Torkos Zerge