Sopron.info.hu

Zerge spárgás receptjei 1.rész

  2007 jún 14 / #gasztro

Zerge spárgás receptjei 1.részAzt hiszem, megkéstem picit, mint mostanában annyi mindennel. De mégsem vagyok rest és leírom pár kedvenc spárgás receptemet. Reményeim szerint egy-két hétig még lehet kapni spárgát, vagy ha tényleg annyira kicsúsztam az időből, akkor majd jövőre próbáljátok ki ezeket a recepteket, na persze csak akkor,ha ismét eszetekbe jut ellátogatni erre az oldalra! Nekünk az étteremben egy nagyon szimpatikus ember szállítja ezt a finomságot, aki történetesen soproni, és nem mellékesen az egyik legjobb barátom apósa.

A spárgát Kecskemét környékéről hozza, kiváló minőségben, hungarocel ládákban jég között, amit mindenképpen meg kellett említenem, mert az ő találmánya, és így a spárga minősége napokig a csúcson marad. Nem szárad ki, nem keseredik meg.

Én nagyon meglepődtem tavaly azon, hogy Magyarországról készül spárgát a bécsi piacra kivinni. Mindenekelőtt, azért, mert Ausztriának van pár méltán híres spárgatermő területe ( pl Marcfeld), amire nagyon büszkék, és meg kell mondjam, hogy ellentétben velünk, ez a büszkeség abban is megnyilvánul, hogy ha választaniuk kell, még drágább áron is a hazai terméket vásárolják meg. És neki mégis sikerült megvetnie a lábát, sőt! Köszönhető annak, hogy elkötelezett híve a minőségnek, és jó kapcsolatokra törekszik vevőkörével, na meg persze nem utolsó sorban az árfekvésének. Ennyit a beszállítónkról, aki ellát minket a legjobb minőségű magyar spárgával.

És most egy kicsit a spárgáról: A spárga -latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve, a csirág is. Népiesen nyúlárnyéknak is hívják a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak miatt. Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először. Sokan nem ismerik  élettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása miatt fogyasztották.
Lippai János 1666-ban a „Posoni kert” című művében írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban afrodiziákumnak tartják, már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint, aki sok spárgát fogyaszt, annak sok a szeretője.

Állítólag szexuális serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben.14. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan ellátni spárgával a királyt. A spárganövény emészthető rosttartalma, ásványianyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint vitamintartalma jelentős. Többek között, E, B1, B2, B6, C, A, K vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre, sőt vértisztító és pattanásos bőrre is előnyös. Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket) fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont, fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszert, javítja a látást, megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget.

Enyhe hashajtónak is ajánlják, továbbá reumatikus fájdalmakban vagy köszvényben szenvedők – részére tanácsos étrendbe állítani. Ennyi gyógyhatás hallatán érdemes éjjel-nappal spárgát enni, ami nem is butaság, hiszen nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni.

Zerge spárgás receptjei 1.részA spárga az első igazi tavaszi szabadföldi zöldség. Legfőbb értéke a zsenge hajtása, amelyet sípnak neveznek. Ez kétféle lehet: a bakhát alatt termesztett növények sípjai fehérek, legfeljebb a hegyük lilás a sík felületen termesztett fajták sípjai zöldek. A jó fehér spárgát kilehet szúrni a piacon. Ne legyen túl vékony, mert akkor túl nagy a veszteség a tisztításnál, és ne legyen túl vastag, mert akkor lyukas lehet belül. Az a friss, amelyik hófehér. A vágásnál látni mennyire száradt be, azaz mikor szedték a spárgát. Egyenes legyen és zárt fejű.

A borok a spárga ízhatását és gasztronómiai élvezeti értéket, valamint emészthetőséget növelik. Általában fehérborral fogyasszuk, mégpedig közepes savtartalmú, száraz enyhén fűszeres illatú, fiatal évjáratú, reduktív borokkal. Kiváló olyan Magyar diszkréten Fűszeres illatos borokkal amilyen a Cserszegi Fűszeres, a Királyleányka, a Szürkebarát, de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rajnai rizlinggel is párosíthatjuk.

Torkos Zerge

második rész a receptek