Sopron.info.hu

Zerge Szegeden

  2007 szept 21 / #gasztro

Zerge SzegedenRoosevelt téri Halászcsárda
http://www.sotarto-halaszcsarda.hu/
Szeged, Roosevelt tér 14.
Tel.: +36-62/555-980
sotarto@t-email.hu
Konyhafőnök: Ferenczy Dezső

Az utóbbi időben többször volt szerencsém Szegeden és környékén járni, friss libamáj beszerzése kapcsán, ami számomra már magában is elég jó móka! De mivel a libamájas kapcsolatot a Roosevelt téri halászcsárda kiváló konyhafőnöke, és egyben üzletvezetője segítségével sikerült kialakítani, minden alkalommal benézek ebbe a műintézménybe, ami mondanom sem kell a Tisza partján található.

Természetesen mindig rendelek egy vegyes halászlét belsőségekkel!! Bár elfogult vagyok az intézménnyel, és a főszakácsával szemben, bizton állíthatom, hogy pályafutásom során még nem sikerült ennyire intim kapcsolatba kerülnöm halászlével!!

Na de azt hiszem nagyon előre szaladtam! A halászcsárda a Roosevelt téren található szeged belvárosában, egy kőhajításnyira a Tiszától! Hangulatos és kimondottan nagy terasza van, amiket, árnyat adó fák vesznek körül. Igazán kellemes időtöltés ezen a teraszon üldögélve halételeket kóstolgatni, és borokat szürcsölni! Őszintén megvallom a belső helységeket nem igazán jártam végig, de amit láttam attól nem igazán estem hasra, de nem is mondhatom, hogy nem illik az üzlet profiljához. A mellékhelység nem éppen disagne díjas, de tiszta, és rendezett!

Zerge SzegedenA kiszolgálásról csak szuperlatívuszokban ejthetek szót, bár persze az ebédhez nem rendeltem üveg borokat, és nem kellet dekantálniuk sem, de messzemenőkig kedvesek voltak, és pontosan tették a dolgukat! Na tehát vissza a halászlére, mostmost, már ha jól számolom harmadszor eszem ugyan azt, pedig telis teli van az étlap tetszetős halételekkel, na meg persze libamájjal. Egy kis ízelítő ezekből:

FILÉZETT PONTYPAPRIKÁS Házi túrós csuszával 24 2200
KÁPOSZTÁS HARCSA CSUPORBAN Vele sült kenyérrel 18 2200
MAKÓI HALTEPERTŐ Rántott hagymakarikákkal, sült burgonyával 18 1800
FILÉZETT PONTY SZEGEDIESEN Forgatott burgonyával 18 1350
MÉZES SÖRREL KENEGETETT KEMENCÉS BÁRÁNY CSÜLÖK Sült zöldségekkel, rozmaringos burgonyával 35 3000
TANYASI KAKAS PÖRKÖLT Túrós csuszával 70 2300

Tehát tudnék miből választani, azt hiszem! Az első szám itt a súlyát jelenti az ételnek dkg-ba a második meg az árat! Hát igen nem olcsó de tényleg megéri! Halászléből is több fajtát tartanak az étlapon!

TISZAI HARCSA HALLÉ 1900
SZEGEDI VEGYES HALLÉ 18 1800
BOSZORKÁNYSZIGETI BATYUS HALLÉ (Filézett pontyhallé, tésztából formált batyuban főtt halbelsőséggel) 18 1700
FILÉZETT PONTY HALLÉ 18 1400
FILÉZETT PONTY HALLÉ Kis adag, csuporban tálalva: 5 600
BAJAI HALLÉ GYUFATÉSZTÁVAL 18 1600
HALBELSŐSÉG CSÉSZÉBEN 15 1100

Zerge SzegedenMinden bizonnyal ki fogok még próbálni pár étket az étlapról, de ahhoz egy kicsit több időt kell töltenem Szegeden! A halászlé tehát bográcsban érkezik, és külön kis csuporban jön melléje a belsőség! Szép nagy kosár, omlós, friss fehér kenyér, kerül még az asztalra, na meg egy tálka akkor szeletelt hegyes csípős zölpaprika! Ahogy illik! Nem tudom, hogy csinálják, de a kenyér minden alkalommal első rendű volt, ami halászlé evésénél, nem éppen az utolsó szempont! Én egy nagy darab, igazán jó étkű ember vagyok, aki szeret sokat enni, és most még kimondottan edzettem is ezekre a halászlé habzsolásokra!

De ez az adag mindahánysor kifogott rajtam, akár hogy is próbálkoztam! Pedig hihetetlen finom volt, gondolom köszönhető ez a hamisítatlan szegedi paprikának, és az utánozhatatlan ízű makói hagymának, na meg persze nem utolsó sorban a halnak, ami belefőtt ebbe a remekműbe!

Zerge SzegedenTényleg megpróbáltam mindent! Krúdy után szabadon, fehér házmestert rendeltem,(ami ugye egy deci bor és négy deci szóda) amit más vendéglátó egységekben kellő értetlenséggel szoktak fogadni, majd a magyarázatom után álltalába valami söröskorsóba, jobb esetbe, söröspohárba szokták szervírozni. Hát itt egy félliteres, talpas borskehelybe érkezet, aminek a falán szexin gyöngyöztek a harmatcseppek, és felfrissüléssel kecsegtettek a felületén szétpukkadó apró buborékok! Fel is frissültem tőle rendesen, de mégsem bírtam mind megenni az étkemet!

Azért becsületemre váljék, csak pár kanálnyit hagytam, miközben vendéglátóm hamiskásan mosolygott a bajsza alatt! A halszeletek nem voltak „megalázva”, és teljesen felismerhető volt, hogy milyen halból kerültek a lébe! Régi hiba, hogy az ember felismerhetetlenségig szétfőtt, izeíze vesztett, halpépet talál csak a csuprába! Itt viszont még a szálkákkal sem adódott gondom, köszönhető a lelkiismeretes irdalásnak, és odafigyelésnek! A belsőségek meg persze feltették a koronát a halászlémre! (Oda vagyok mind a haltejért, mind pedig az ikráért!)

Zerge SzegedenNem tagadom hedonista vagyok, és őszintén hiszek a szex, kaja, ivászat, alvás négyesbe! Ha ez mind megvan, és persze minőségi, akkor miattam, a föld foroghat akár a másik irányba is! Itt most a kaja, és a hozzá passzoló ital annyira a helyén volt, hogy szívem csordulásig telt szeretettel minden iránt, és a kebleimre tudtam volna ölelni a mindenséget! Ez egy kicsit csöpögős lett, mármint a vége, de hát üsse kő! Aki arra jár térjen be, és bizton mondom nem fog csalódni!

Értékelés

Parkolás, bejárat 7

Építészet dekoráció 7

Mosdók, tisztaság, rend 8

étlap, itallap 8

étel minősége, tálalás 9

italkínálat, minőség, szervírozás 9

ár-érték arány 8

felszolgálás minősége,szakszerűsége 9

borlap, borkínálat, kínálás 7

konyha gyorsasága 8

Összpontszám: 80

Torkos Zerge