Sopron.info.hu

Zerge tesztel – MRE

  2007 jún 22 / #gasztro

a csomag tartalmaNemrég sikerült hozzájutnom egy csomag úgynevezett MRE-hez (Meal Ready to Eat, kb. közvetlen fogyasztásra előkészített étel). Ami az amerikai hadsereg egyéni élelmiszer fejadagja. Nagyon kíváncsi voltam több okból is. Az egyik az, hogy elég militáns érzelmű vagyok, és minden érdekel, ami a katonasággal, meg a fegyverekkel kapcsolatos. A másik nem másodlagos szempont, hogy kíváncsi voltam, milyen lehet egy ilyen előre csomagolt kaja, és hogyan működik a melegítése.

kajacsomagA melegítés nagyon érdekes módon történik, amit majd később leírok. Őszintén nem nagyon hittem benne hogy tényleg működhet úgy, ahogy mesélték. Hát elég balga voltam, mert természetesen tűzforró étel került a gyomromba, meg hát nap, mint nap százezrek használják, a világ több válsággócában, és nekik is működik. A zacskó tartalma kb. 1400 kalória. Tehát nagyobb igénybevételnél minimum két csomagot kell elpusztítanunk ahhoz, hogy a feladatunkat, megfelelően elvégezhessük.

Na tehát. Ez egy csúnya barna csomag, amire nagy betűkkel ráírták, hogy az amerikai állam tulajdona, és mellékesen, közvetlen fogyasztásra előkészített étel.
A műanyag zacsit késsel vagy ollóval kibontjuk, (túlélő portálon bizonygatják, hogy a zacsi nagyon jól hasznosítható ezek után vízhordásra, vagy éppen ülőkének.), És máris szemünk elé tárul az izgalmas beltartalom.

a kesz kaja Én találtam benne, kettő kartondobozt, az egyikben egy marhahúsos ravioli paradicsomszósszal, feliratú tasakot, a másikban egy gyümölcs salis tasakot. Aztán volt még itt sós keksz, sajtkrém, csokis süti, melegítő zacskó, rágó, kávépor, tea, cukor, só, borsszósz, törlőkendő, kanál, cukor, gyufa. Tehát egy komplett étkezés mindenféle luxussal! A gyufát nem nagyon értettem, mert ugye a melegítő rendszer elvileg, na meg persze a gyakorlatban is úgy működik, hogy le kell szakítani a fóliát a FELSŐ perforáció mentén. A fólia alján DO NOT OVERFILL! (Ne töltsd túl!) felirat, és két párhuzamos csík látható. Az előre kikészített vízzel töltsük meg a fóliát addig, amíg a víz szintje nem ér a két vonal közé. A víz minősége közömbös, az étellel nem fogérintkezni.

a melegitobenA fóliában vákuum van, ezért azt előtte kézzel ki kell tágítani. Vegyük ki a kartondobozból a fémfóliába csomagolt főételt, de a fémfóliát ne nyissuk fel. Csúsztassuk be a tasakot a melegítő fóliájába úgy, hogy a tasak a szürke négyzetet teljesen fedje. Ezután hajtsuk vissza a melegítő fóliájának üres végét, és az egészet dugjuk vissza a kartondobozba. Ez kicsit nehézkes, de erőltetni kell. Támasszuk oda valaminek a kartondobozt, hogy a talaj ne szívhassa el a hőt.

A melegítő elkezdi melegíteni a vizet, a forró pára körbejárja a műanyag fóliát és a benne levő tasakot. A kartondoboz nem engedi távozni a hőt, így az étel felmelegszik. A támasztásnál ügyeljünk arra, hogy a szürke négyzet (a melegítő) kerüljön a földhöz közelebb, mert a gőz jobban szeret felfele menni. Kb. 8-10 perc múlva teljesen felmelegszik az étel.  Tehát semmi féle gyufa nem kell a folyamathoz! Talán csak a dohányosoknak akartak kedveskedni, de akkor meg dobhattak volna mellé még pár marbolot is! A melegítő működésének lényege, hogy ha vízzel, érintkezik, kémiai reakció játszódik le, miközben hő szabadul fel.

csokis sutiElőször a csokis sütinek estem neki, ami meglepő módon egy jófajta Starbucksos muffinhoz hasonlított, de talán még jobb is volt, teli óriási csokidarabkákkal. Ezek után fojtattam a főétellel, amit az előbb bemutatott módon felmelegítettem, majd egy kistányérból elfogyasztottam. Tűzforró, és teljesen jó ízű, kimondottan a fogyasztható kategóriába tartozó kaja volt. Ami simán, kenterbe vágna egy tesztelésen, jó pár fajta glóbus konzervet! És akkor még nem is beszéltem a Magyar Honvédség élelmiszeradagjáról!

gyumolcs.JPGItt már kezdtem igazán jól lakni, de a kíváncsiság kibontatta velem a gyümölcssalátás zacskót is, mivel elég hihetetlennek tűnt, hogy ott is valami ehető dologra bukkanok. És tévedtem, mint már ezzel a csomaggal kapcsolatban nem először. A sali is fincsi volt, bár itt éreztem enyhén egy kis tartósítószer ízt. Csípte a nyelvemet és egy kicsit karcolta a torkomat. Ami aztán az üdítő pornál csúcsosodott ki, mert az tényleg szörnyűn plasztikus volt, de ha mind az a vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amit ráírtak, akkor igazán megéri meginni. A kekszet a sajtkrémmel ettem meg, semmi izgalom, ehető volt.

Mindent egybevetve egy eléggé érdekes gasztronómiai élménybe volt részem, és a csomagot tudom ajánlani minden természetjárónak, vagy hétégi házakba, ahol nem lehet kaját melegíteni! Én 1600Ft- ért jutottam hozzá, amennyit szerintem mindenképpen megér. Bővebben: www.survival.hu/mambo/content/view/124/52/

Torkos Zerge