Sopron.info.hu

Anna Frank naplójából nyílt dokumentumkiállítás

  2008 nov 25 / #programajánló

Anne Frank egyetlen írásával vált világhírűvé, naplójával, amelyben a második világháború egyik szörnyű tragédiájának eseményeit, azok kapcsán a maga gondolatait, reflexióit örökítette meg. A soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola földszinti termében nyílt tárlatot minden fiatalnak látnia kell – hangzott el a kiállításmegnyitón.

Anne Frank szüleivel 1933-ban emigrált Amszterdamba, ahol a családot hamar utolérte a nácizmus őrülete, és 1942-ben a német megszállás után egy amszterdami ház rejtekébe kényszerültek, arra a helyre, ahol Anna naplóját 1942 és 1944 között vezette.

Nagy részletességgel számol be a körülötte zajló, végzetes eseményekről, a gyermekfejjel való szembesülés kényszerének fájdalmáról, az érthetetlen drámai történésekről, a kiszolgáltatottságról.

A kiállításnak, amely a napló alapján a szörnyű kort is bemutatja, a leginkább az iskolákban van a helye – mondta Sass László, a Vas Villa’ igazgatóhelyettese a tárlatnak helyet adó intézmény nevében.

Abdai Géza alpolgármester szerint is, minden soproni diáknak látnia kell a tárlat anyagát, hogy a világtörténelem egyik legsötétebb időszakának tetteivel szembesüljön. Az egymás iránti felelősségünk súlyára éppen egy kislány sorsa döbbenthet rá sokakat.

Sopron alpolgármestere arra kérte a látogatókat, hogy próbálják egyenként is beleképzelni önmagukat Anna Frank életének egy-egy helyzetébe, a tablók előtt állva.

A kiállítás az egészséges nemzettudatot szolgálja. Az egészséges nemzettudatnak pedig szüksége van arra, hogy a kirekesztés, a gyűlölet időszakának történéseivel mindenki szembesüljön – – mondta Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze, akivel együtt Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója is jelen volt a soproni kiállításmegnyitón.

– Szükség van arra, hogy annak az Anna Franknak a sorsával szembesüljünk, aki nem akart mást, csak, azt amit minden, hozzá hasonló korú fiatal: élni. De erre nem volt esélye, csak azért, mert zsidónak született – mondta Szita Szabolcs, aki arra is emlékeztetett, hogy a második világháború éveiben másfél millió gyermeket küldtek a halálba a nácizmus gyilkos eszméje nevében.

A napló arról is tanúságot tesz, hogy Anna Frank tehetséges írónak bizonyult, és tudatosan is annak készült. Régebbi írásait módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, és hű képet fest benne a német megszállás éveiről Hollandiában. Korai halála – nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban – megakadályozta terve megvalósításában.

Naplója 1947-ben jelent meg először. Azóta 60 nyelven adták ki és 25 millió példány fogyott el a könyvből, színpadra is átdolgozták, filmet, balettet is készítettek belőle.

Anna Frank, és a Vas és Villamosipari Szakképző Iskolában nyílt tárlat azt is üzeni: vigyázzunk egymásra, és vigyázzunk fiataljainkra, arra, hogy gyilkos, kegyetlen, hazug és pusztító eszmék ne férkőzzenek miközénk, és ne legyen helyük a világban – zárta kiállítás-megnyitóját Szita Szabolcs.

A tárlat látogatható, az iskolai csoportokat a tárlatvezetésre felkészített diákok vezetik végig a kiállításon. Az utóbbi napokban 62 diák vett részt azon a képzésen, amelyen a tárlatvezetéssel kapcsolatos tudnivalókat elsajátította.

A Holokauszt Emlékközpont kiállítási anyagát a Vas-Villában 2008. november 24-től december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők, hétfőtől péntekig 8-17óra között.

A nyitvatartási napokon, csoportoknak 8-14 óra között tartanak tárlatvezetést, az előzetes bejelentkezéseket, illetve regisztrációt a www.vasvill.hu/annefrank oldalon lehet megtenni.