Sopron.info.hu

Delhusa Gjon a “Celeb vagyok”-ban

  2008 nov 09 / #csak úgy

Közvélemény kutatást szeretnénk készíteni kedves olvasóinkkal, akik nézik az RTL produkcióját, a Celeb vagyok ments ki innen műsort. Abban a témában várjuk a hozzászólásokat, hogy kinek mi a véleménye Delhusa Gjon viselkedéséről az Argentin dzsungelben. Semlegességünket kihangsúlyozva, csak a puszta tényeket közöljük, amik a következők:

A műsorban szinte nincsen már olyan celebtársa, akivel ne került volna konfliktusba.

Karrier:

  • 1988-ban a kiadója benevezte egy Kubában megrendezett dalversenyre, ahol a legjobb zeneszerzõ díjat nyerte el.
  • Ezután sorba következtek a fesztiválok. Járt a holland Antillákon, Curacao szigetén, utána Közép-Amerikában, ahol a legjobb elõadói díjat kapta meg, majd Chilében a „Vinja del Mare” fesztiválon, ahol bejutott a döntõbe.
  • Itthon idõközben megalakultak az elsõ önálló lemezkiadók. Az egyik ilyen a Rákóczi jelentette meg 1989 decemberében a „Csavargó”-címû lemezét, amely szinte soha nem látott siert ért el. Pár nap alatt aranylemez lett 1991 elején elérte a 100 000 példányt, azaz platinalemez lett.
  • Még 1989-ben megkapta a Magyar Rádió „EMERTON” díját. Az egyik legsikeresebb elõadóvá vált, szinte minden napja fellépéssel volt betáblázva itthon éppúgy, mint a környezõ országokban.
  • 1996-ban a „Mediterrán” címû nagylemezéért átvette Albánia legmagasabb kulturális kormánykitüntetését. 1997-ben a Carib-tengeri Antillákon, Curacaoban
  • „World of the trubadours” címmel CD-válogatást adnak ki, melyen 1988-ass fesztivál gyõztes dalai hallhatóak.
  • 2000-ben a Roma Közösség átadta Delhusa Gjonnak az év énekese díját .
  • 2002-ben átvehette az 1.000 000 eladott példányszám után járó lemezét.
  • 2005. Március 15-én a Magyar Köztársaság Aranyérdemkereszt Kitüntetettje lett, ami azért egyedülálló, mert Magyarországon a könnyûzenei életben elsõként vehette át.
  • 2005. Április 24-én a Vitézi Rend tagjává avatták a dunaújvárosi Hõsök Templomában . Azóta a neve: sír Vitéz Lovag Delhusa Gjon.

Hitvallás:
A nyugalmat az énekes újabban az imákban találja meg. Januárban egy hónapot töltött egy indiai kolostorban, és úgy érzi, ez az ő útja. Ezért van tele a szobája vallásos képekkel és szobrokkal. Delhusa egy hónapig élt az indiai kolostorban, Sai baba, egy vallási tanító vezetésével. Az énekes sok mindenben nem hitt, de ottléte óta nemcsak ő maga, a szemlélete is megváltozott.
Forrás: rtlhirek.hu

És zárszóként:
Sathya Sai Babát hívői korunk avatárjának, Isten földi inkarnációjának tartják. Azért született a Földre, hogy megváltoztassa az emberiség sorsának irányát, s azt a szeretet felé terelje, ezért 5 alapvető emberi értéket (igazság, szeretet, erkölcs, béke és erőszaknélküliség) tart fontosnak.

[flv:http://videos.rtl.hu/storage/celeb_vagyok/2008/11_november/nov06/1106batorsag1.flv 550 410]