Sopron.info.hu

Ezt így aláírtuk volna

  2009 nov 04 / #sport

Jó hónapja tart a férfi kosárlabda bajnokság, s csapatunk hat lejátszott mérkőzés után 4 győzelemmel és két vereséggel a bajnoki tabella ötödik helyén tanyázik. Előkelő. Összességében tehát elmondható: jól kezdtük a bajnokságot.
Pedig vereséggel indult. Szolnokon maradtak alul fiaink, ami önmagában nem lett volna nagy baj, hiszen nem titkoltan a bajnoki döntőbe jutást megcélzó együttes félelmetes katlanszerű otthonában maradtunk alul. Pedig reménykedtünk a bravúrban, hiszen az Olaj a nyitányt megelőzően nem nagyon tudott komplett csapattal felállni.

A második negyedben csúsztunk el az “olajfolton”
A meccs eleje rendben is volt, de a második negyedben, annak is a második felében jött egy hosszabb rövidzárlat, ezt a játékrészt 33-14-re nyerte az Olaj, s az itt megszerzett előny elég volt neki a mérkőzés megnyeréséhez. Ami aggasztó volt, két amerikai kosarasunk nem igazán tudott fazont szabni, ritmust adni a játéknak. Brooks ugyan eljutott 17 pontig, ám ezek jó részét a záró szakaszban dobta, amikor már gyakorlatilag elúszott a hajó, Donta pedig 11 ponttal, 7 pattanóval nyitott. Matt viszont jól kezdte az évadot: 20 pontos, 12 pattanós dupla-duplával.

Túlórában vertük az Albacompot
Következett az a meccs, amely megalapozta a későbbi hazai mérkőzések remek hangulatát, s nagy lökést, önbizalmat adott. David vezérletével, 39 pontjára, valamint Matt 16 egységére, s 11 pattanójára alapoztunk, de Molnár Bandi is válogatott formában kosarazott, s jutott el 16 pontig, méghozzá úgy, hogy hamar fault-problémái adódtak. A túlóra előtt bármelyik csapat eldönthette volna a maga javára a mérkőzést, de mindkét oldalon megremegtek a kezek.Hosszabbításban vertük az Albacompot, ahol a végén Gombás Gábornak volt egy “nagy dobása”, egy nyerő tripla. Nekünk szárnyakat adott e győzelem, a fehérváriak viszont azóta nem igazán találnak magukra.

Helytállás Zalában
Következett egy bekalkulált papírforma-vereség Zalaegerszegen. Pozitívumokat azonban ebben a vereségben is lehetett találni. Az akkor bokasérüléssel bajlódó Matt nélkül kaptunk ki úgy 12 ponttal, hogy a véghajráig partiban voltunk az egerszegiekkel. Ami még kiemelendő: Donta megvillant, 20 ponttal zárt, Davidre viszont nagyon figyeltek a zalaiak, 10 ponton tartották. Bár olyan, hogy kosárlabda-matematika nem létezik, a teljesség kedvéért tegyük még hozzá: minket Matt nélkül 89-77-re vert a ZTE, legutóbb a Falco csapatát pedig 110-72-re…

Két “kötelező” – védekezés nélkül
Jött egy hétközi meccs a DEKE ellen. Végül 19 ponttal nyertünk, de a védekezésben – finoman fogalmazva – nem törték össze magukat a srácok. David úgy jutott 29 pontig, hogy mindössze egy mezőnydobást rontott, ismét vezér volt. Ami még mindenképpen kiemelendő: a kispadról folyamatosan hasznos játékkal belépő “Pojek”, valamint a még nem teljesen egészséges Matt helyén időnként bevetett Keresztes “Rafi” jelentősen hozzájárult a sikerhez.

Érdekes, a közönség számára látványos meccset játszottak a srácok a Salgótarján ellen. A 110-95-ös végeredmény azonban jelzi: itt sem nagyon működött az “elhárítás”. Tény: a tarjániak számunkra ismeretlen két légiósa, Huckaby és Wade 61 pontot dobott. Valóban két remek játékosról van szó, ám támadásban ezúttal nálunk sem volt gond. Molnár Bandi remek meccse volt ez, egy rontott dobással jutott el 24 pontig, A kezdő ötös minden játékosa 10 pont fölé jutott, David 21, Donta 20, Matt 13, Szabó “Szöszi” pedig 11 ponttal zárt.

Siker Somogyban
S jött a bravúr Kaposvárott. Fordulatos meccsen, javuló védekezéssel az ellenfelet 78 ponton tartva sikerült megszerezni az első idegenbeli győzelmet. Hogy Matt teljesen felépült, jól jelzi 24 pontja, s 14 pattanója. Voltak időszakok, amikor a jelek szerint fokozatosan játékba lendülő Szabó Zsolt tartotta versenyben a csapatot, David a végjátékban bevágott két remek triplát, s Keresztes Rafi rövid, ám annál hatásosabb fellépései is kellettek a sikerhez.

Egy kis statisztika
Az eddigi hat mérkőzés alapján jól látszik: David a vezér, 22,3 pontot átlagolt meccsenként, s ebben benne volt az Albacom elleni 39, valamint a Zalaegerszegen “termelt” 10 egység. Ő egyébként a légjobb kiszolgáló is, 4,3 assziszttal, a triplákat 42%-kal dobja – jó. A legértékesebb játékosunk az értékindexek alapján Matt, akinek átlaga 17 pont, 10,4 lepattanó. Donta 17 pontos, 3,8 gólpasszos átlagot hozott eddig, neki távolról még “be kellene lőnie” magát, hiszen azért az eddigi 16,7-es triplamutatónál azért több kellene.

A három légiós közel 60 pontot termelt – ez rendben van.
Molnár Bandi közel 13 pontos átlagot hoz, s ehhez járul 2 gólpassz s 3 lepattanó. Szabó Zsolti az első meccseken hasznosan játszott, újabban már eredményes is. Jelen pillanatban 9,3 pontos és 7,2 lepattanós átlagnál jár, előbbi paraméter fölött teljesített az utóbbi 2 meccsen, mindkétszer 10 fölött dobott.
Ami a kispadot illeti, Pojbics Szabolcs 7 pontos átlagot hoz meccsenként, ráadásul úgy, hogy 66,6%-kal dobja a triplákat. Keresztes “Rafi” is meg tudja tölteni tartalommal a neki jutó játékperceket, hasznos tagja csapatunknak. Gombás Gábor és Halmai Tamás jut még rendszeresen szóhoz – hullmázó teljesítmény mellett.

Nehéz november
Kemény, erős hónap vár csapatunkra novemberben. A hét végén nyugati rangadón a Körmendet fogadjuk, majd az esélytelenek nyugalmával utazhatunk a “Körtével” felálló bajnok ASE csapatához. Utána jön egy újabb idegenbeli fellépés, a másik Tolna-megyében található alakulat, a Dombóvár otthonában, s a hónap végén, november 29-én újabb derby lesz Sopronban, a Falco látogat az MKB-Arénába.

sakc.hu