Sopron.info.hu

Fussunk versenyt az idővel!

  2009 febr 16 / #helyi

Talán emlékeznek még, a Kell-e Sopronnak profi labdarúgás? című cikkemben megemlítettem a dunaújvárosi fúzió lehetőségét: Volt egy dunaújvárosi szál, ami elviekben a városvezetés akkori elképzelésének is megfelelhetett volna.

Nagy vonalakban arról volt szó, hogy a DFC Sopronba költözik és soproni, illetve soproni kötődésű játékosokkal feltöltve a keretét egy stabil nb2-es csapat működhet a városban.

Most, amikor a DFC csapata látványosan összeomlott, ismét elgondolkodtam ezen a lehetőségen. Tudunk-e úgy segíteni a DFC-nek, hogy elsősorban Sopron labdarúgást szerető közönsége járjon jól? Talán igen.

Dunaújvárosban az Önkormányzat hátat fordított a labdarúgásnak. Ez nem csak a támogatás megvonását jelenti, hanem a létesítmény-használat után fizetendő díjak megfizethetetlen mértékűre történő emelését is.

Ma már lakat zárja ki a játékosokat a stadionjukból, mint annak idején Dömét a Káposztás utcai stadionból. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a klubtulajdonos Héger József úr kihátrált a dunaújvárosi csapat mögül és a tőkéjét, továbbá néhány játékosát átköltöztette Győrbe, az újjászerveződött DAC csapatához.

Miért érdekes ez? Hát azért, mert talán most van arra lehetőség, hogy egy nb2-es csapatot Sopronba tudjunk költöztetni. Talán potom pénzért, vagy talán ingyen. A csapatból megmaradt játékosok és vezetők tovább dolgoznak, játszanak a ligakupában, keresik a kiutat ebből a helyzetből, segítsünk nekik!

Persze merülhetnek fel kételyek: a DFC kieső helyen van, nincs játékosállománya(vagy csak kevés játékosa van), nem biztos, hogy az MLSZ hozzájárul a költözéshez, rövid az idő a szezonkezdésig.

Megoldás: Mivel a DFC benntmaradása az nb2-ben nem garantálható, ezért a tavaszi szezonra ingyenes stadionhasználatot garantáló szerződést kellene vele kötni.

Ennek fejében – amennyiben a csapat bennmarad az nb2-ben – Sopron város kizárólagos vásárlási jogot szerezne a csapatra és annak versenyzési jogára. A megszerzett csapat – és indulási jog – városon belüli továbbadása, vagy más konstrukcióban történő működtetése már egy másik történet.

A DFC csapata nagyrészt szétszéledt, akik maradtak, nem biztos hogy vállalják a Sopronba költözést. Ebben valószínű soproni segítség kell: a soproni, vagy városunkhoz valami módon kötődő játékosok szerintem segítenének akkor, ha látják hogy valami elindul a város labdarúgásában. Az SC Sopron utánpótlás nevelő egyesületből, korábban Sopronban szereplő játékosokból kellene feltölteni a keretet. Az itt élő Lazics Bojan biztos nem mondana nemet…

Az MLSZ érdeke az, hogy a bajnokságok azzal a létszámmal fejeződjenek be, mint amivel elkezdődtek. A csapatok érdeke is ugyan ez. Szerintem a szövetség hajlandó a kompromisszumra, talán még segíthet is az nb2-es bajnokság megmentése érdekében.

Talán az is nyom valamit a latban, hogy városunk még akkor is fizetett az MLSZ-nek, amikor már biztos volt az FC Sopron megszűnése.

Az idő rövid. Hát ezt nem tudom cáfolni, de futhatnánk vele egy versenyt. Csak már induljunk el…