Sopron.info.hu

H1N1 járvány Ausztriában!

  2009 nov 16 / #csak úgy

Járványhelyzetet hirdettek ki Ausztriában kedden, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma.  Csak Bécsben tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust.

Hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek ki Ausztriában kedden, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem szerint egyedül az 1,7 millió lakosú Bécsben és térségében tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust. A többi tartományra vonatkozó adatot később teszik közzé.

A járványhelyzet kihirdetése többek között azt jelenti, hogy a Tamiflut és az ahhoz hasonló, influenza elleni gyógyszereket főorvosi engedély nélkül felírhatják a kezelőorvosok. A szezonális influenzajárványhoz hasonlóan ezután csak akkor végeznek laboratóriumi teszteket, ha a beteg kórházban van, vagy ha gyermekközösségben – iskolában, óvodában – merül fel a H1N1-fertőzés gyanúja.

Ausztriában hétfőn kezdődött az oltási akció a lakosság körében. A kormány 1,6 millió adag vakcinát rendelt. Ez a mennyiség nyolcszázezer embernek elegendő, mert a teljes védettséghez két oltás ajánlott.

A H1N1 vírus:

2009 áprilisában a H1N1 egy változata – amely az „új influenza A (H1N1) vírus” nevet kapta – halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban. Az első jelentések több, mint száz áldozatról szóltak, a számok azonban később változtak. A kór átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre is, köztük Európába. A WHO május 18-ai adatai szerint a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetek száma 40 országban 8829 volt és 74-en haltak meg, a zömük Mexikóban, a nemzeti egészségügyi hatóságok által a WHO számára szolgáltatott tájékoztatás alapján.

Az új vírus lappangási ideje az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint maximum hét nap, fertőzőképessége a betegség kezdetét megelőző naptól a kezdetét követő hetedik napig tart. (Forrás: hu.wikipedia.org)