Sopron.info.hu

Hangar-7

  2009 nov 15 / #gasztro

Munkahelyem hathatós (anyagi)  segítségével, (persze nem volt könnyű kikönyörögni), üzletvezetőnk, és sommelierünk társaságában eljutottam a hangár 7 nevű Salzburgi étterembe, az Ikarusba. Régi vágyam teljesült ezzel!

Ez egy elég jó nevű étterem, amit a Red Bull tulajdonos Dietrich Mateshitz, a repülőtér melletti hangárban álmodott meg, és ahol az éttermen kívül, gyönyörű repülőgépek, és helikopterek is találhatók, na meg persze kávézó, és egy bár. Asztalt kb. egy hónappal előre foglaltunk, mivel állandó teltház van, és most novemberben a Vendéglátós-kiállítás vásár miatt még nagyobb volt a roham.

Az étteremben magában, negyven férőhely van, amihez hozzá jön még a repülőgépek felé eső terasz harminc férőhelye, és ha igény van rá, a konyha mellett is le tud ülni tíz fő, és nem csak ehet, hanem szemmel is kísérheti a főzési folyamatokat. Az étterem tulaja tehát a dúsgazdag Mateshitz, akinek azt hiszem ez az éttermesdi a hobbija is egy kicsit.

A koncepciót Eckhart Witzigmann, az évszázad szakácsa http://buvosszakacs.blog.hu/2008/03/26/betiltott_xx_szazad_iii_eckart_witzigmann találta ki, és patronálja. A főszakács,  Roland Trettl, aki ideje nagy részében a világot járja (nekem is tetszene ez a munka), és jobbnál jobb éttermeket látogat, próbál ki, majd a főszakácsokat elcsábítja egy hónapra az Ikarusba.

Így hát most, el is érkeztünk a lényeghez, ami azt jelenti, hogy a salzburgiak minden hónapban más és más szuperszakács főztjét kóstolhatják meg, persze csak akkor, ha keményen áldoznak rá. Főzött itt már Juan Amador, Dieter Müller, Jim Jie Zhang, Mario Lohninger, Margot Janse…… http://www.hangar-7.com/ikarus/das-gastkochkonzept/ és sokan mások.

A hónap szakácsa Grant Achatz, aki Chicagóban vezeti éttermét, és éveket főzött együtt a híres Thomas Kellerrel, na és persze Ferran Adriannt sem hagyta ki. Amerikában megkapott minden elismerést, amit szakácsként meg lehet kapni. Régóta csábították már az Ikarusba, de mindig közbejött valami, legutóbb nyelvrák, ami az élete mellet, a szakmai karrierjét is veszélyeztette, mivel gyógyulása után nagy volt rá az esély, hogy elveszíti ízlelését, vagy ha nem is veszti  el, viszont teljesen átalakul. Szerencséjére, és a mienkére is, károsodás nélkül meggyógyult, és kicsattanó egészséggel komponálja ételeit. (www.alinea-restaurant.com)

folytatjuk……