Sopron.info.hu

Két év múlva odaérhetek az ötvenbe

  2009 nov 29 / #sport

Babos Tímea nagyszerű év végi hajrával, novemberben egy tornagyőzelemmel és egy második hellyel a felnőttek között töltött első idényében az 547. helyre jött előre a WTA-rangsorban.

Még egyetlen magyar teniszezőnek sem sikerült olyan előkelő helyen bemutatkozni a felnőtt világranglistán, mint a még mindig csak 16 éves tehetségnek, aki a decemberi Orange Bowlra készül, jövőre pedig a felnőttek között még nagyobb bravúrra.

Babos Tímea 1993. október 5-én született, édesapja és egyben edzője, Babos Csaba válogatott kerettag teniszező volt, nem volt kérdéses, hogy mindkét Babos-lány, Tímea és nővére Zsuzsanna is ezt a sportot fogja űzni.

Az gyorsan kiderült, hogy Tímea a tehetségesebb, eddig 16 korosztályos és egy felnőtt bajnoki címe van. 2006 októberében Olaszországban, Reggio Calabriában mutatkozott be nemzetközi versenyen és a 14 évesek között az elődöntőig jutott. 2007-ben már 18 évesek között is versenyzett. Májusban, Pöstyénben nyerte első nemzetközi tornáját később a 14 évesek Eb-jén a legjobb négybe került.

2008-ban indult először Grand Slamen, Párizsban a Roland Garroson egy kört ment a juniorok között. Az eddigi legnagyobb korosztályos sikerét a Moszkvában megrendezett 16 évesek Európa-bajnokságon érte el, a 128-as főtábla 5. kiemeltjeként jutott a döntőig, ott az olasz Martina Trevisant verte. Erre a bravúrra korábban a magyarok közül csak Vidáts Réka és Temesvári Andrea volt képes.

„Az édesapám az edzőm, neki rengeteget köszönhetek. Ő rakta le a fizikai alapokat, kialakította a stílusomat, a versenyprogramomat, szinte mindent. Amióta kint vagyok Angliában a Gosling-akadémián, további két edző dolgozik a játékomon, de van fitneszedzőm, masszőröm, pszichiáterem is, úgyhogy komoly kis csapat jött össze körülöttem.

Az akadémián szinte mindenben fejlődött a játékom, a legnagyobb előrelépés mégis fejben történt. Sokkal könnyebben megnyugszom a pályán, sokkal megfontoltabb vagyok, jobban megbecsülöm a lehetőségeimet. Technikailag is sokat tanultam, de még sok munka vár rám.”

Hat juniortornát nyert mire 2009-ben, élete első felnőttversenyén indult. WTA-pontja nem volt, ezért a selejtezőben kezdett és kis híján végigverte a mezőnyt, csak a döntőben, a német Svenja Weidemanntól kapott ki.

„Egész más a felnőttek között, mert ott előfordulnak olyan játékosok, akik kétszer annyi idősek, mint én, és sokkal tapasztaltabbak nálam. Ugyanakkor ez jó kihívás is, megmutathatom magam. Amikor juniorversenyre megyek, már ismernek, talán tartanak is tőlem, míg a felnőttek között ismeretlen fiatalként kezdem a tornákat.

Örülök a váltásnak. Persze árnyoldala is van az egésznek, hiszen a juniorok között már sok a barát, az ismerős arc, míg a felnőtteknél sok az olyan ember, aki kicsit lenézőbb a fiatalokkal. A juniorversenyek nagyszerű alapot adnak, önbizalommal töltenek fel.”

Áprilistól fantasztikus sorozatot produkált, öt különböző, tízezer dolláros felnőtt versenyen (ITF Challenger) indult, mindegyiken a döntőbe jutott, Edinburghben és Sunderlandban nyerni tudott. Egy 50 ezres tornán is kipróbálta magát, de ott nem sikerült a főtáblára kerülni, így is 30 idei felnőtt meccséből huszonhatot nyert meg.

„Sok különbség eddig nincs a felnőtt versenyeim között, az összes tízezer dolláros tornámon döntőt játszhattam, Edinburgh-ben és Sunderlandben is nyertem, az csak külön öröm, hogy kétszer is sikerült.”

A junioroknál a világranglista 3. helyéig jutott, addig a felnőttek között a 42. helyen mutatkozott be és hat verseny után már az 547. helyen áll.

„Amikor elkezdtem a felnőttek között versenyezni, azt hittem, több tornán indulhatok az idén, de a sűrű programom miatt csak ennyire maradt lehetőségem. Azért volt egy cél, a top ötszáz, ami biztosan összejön, ha több versenyem van. De nem mondható rossznak, hogy a magyarok közül az első évben az enyém a legjobb rangsor, illetve hogy eddig minden tízezres tornán döntőt játszhattam.”

Babos Tímea idei programjában még a floridai Orange Bowl szerepel.

„Elég különbözőek a felnőtt- és juniorversenyek, de szerintem ezeket jó felkészülésnek tekinthetjük. Ha meg tudok nyerni egy olyan viadalt, amelyen nálam sokkal tapasztaltabbak játszanak, akkor olyan tornára is önbizalommal mehetek, ahol hozzám hasonló teniszezők indulnak.”

A fiatal soproni teniszező jövő évi programjával kapcsolatban elmondta, több lesz benne a felnőttverseny, mint a junior:

„Az elitben korlátozzák, hogy hány tornán indulhatok, ezért megyek a juniorok közé is. Szeretnék indulni a legnagyobb tornákon a juniorok között, a Grand Slameken, és egyre nagyobb viadalokon indulni a felnőtteknél, hogy javíthassam a ranglistahelyezésemet.”

Ha fejlődése töretlen marad és a sérülések sem gátolják, 2010 végére még előkelőbb helyre kerülhet.

„Ha minden összejön, akkor az első százötven-kétszáz reálisnak mondható, illetve az olyan helyezés, amellyel a felnőtt Grand Slamek selejtezőjébe oda lehet kerülni. Nagyon remélem, hogy én leszek a harmadik magyar top ötvenes játékos. Ha minden jól megy, 2011-re odaérhetek.”

index.hu