Sopron.info.hu

Kikaptunk, de műhiba miatt óvunk

  2008 nov 16 / #sport

Már jó fél órával a kezdés előtt hangpróbát tartott a két szurkolótábor, kezdésre pedig zsúfoálsig megtelt az MKB Aréna, sőt a széksorok mögött, körben is álltak az emberek. Parádésan, óriási lendülettel kezdtünk, gyakortlatilag állva hagytuk a bajnok a Falco csapatát.

Nem egészen 3 perc elteltével gyors indításos akciókból, triplákkal, több, mint 10 pontos előnyre tettünk szert, szurkolóink legnagyobb örömére. Szrecsko Szekulovics, a vendégek rutinos edzője érthető módon időkéréssel próbálta megtörni lendületünket, s ezalatt emberfogásról zónára állította át csapatát.

A folytatásban tudásából valamit támadásban is megvillantó Manny Dies kosaraival tartottuk az előnyt előnyét a Sopron. A Falco első hét pontját Kálmán László dobta, a negyed közepén aztán Perincic bal keze is villant. Körtélyesi a 8. percben megkapta harmadik személyijét. A játékvezetésről annyit, Téczely sporttárs két rutintalanabb kollégája tehermentesítése céljából gyakorlatilag egyedül vezette ekkor a mérkőzést, a két fiatalabb, tapasztalatlanabb játékvezető igen közelről nézte a mérkőzést. Ebből a jórészt kényszer szülte “felfogásból” mi jöttünk ki sokkal rosszabbul, a 8. percben Körtélyesi megkapta a 3. faultját, s a nyitó negyed végén Dies is erre a sorsra jutott, büntetőkkel feljött a bajnok.

A második negyed elején fél perc alatt annyi szabálytalanságot ítéltek játékvezetők a a cseresorukkal kezdő vendégek ellen, mint az egész első szakaszban, hármat. Nem egészen egy perc elteltével pedig ötöt gyűjtöttek össze a vendégek. Ennek ellenére, a Falco a magára talált Horváth találataival felzárkóztak. a légkör pedig felforrósodott. . A játékvezetők érezhetően megzavarodtak, a Falco Kálmán büntetőivel araszolgatott, de Dies pontjaival újra megléptünk. Új erőre kapott Cruz és Brooks, újra 10 pont fölé hízott a az előny, de a félidő végét mit tagadjuk, nagyon elpackáztuk.

A 14 pontos előny birtokában csak gyorsítani akarták a játékot a srácok, a nagy rohanásba több hiba is becsúszott. A félidő utolsó másfél perce a bajnoké volt, Pankár és Csirics tripláival egy 10-0-s rohammal szorossá tette a meccset.

Idegesen kezdett mindkét csapat szünet után. Az első három percben egy Kálmán duplán kívül mást nem kellett rögzíteni a jegyzőkönyvbe. Aztán Pankár triplát dobott, s ezzel a bajnok átvette a vezetést. Még reménykedtünk, hogy fordul majd a kocka – hiába.
Hatalmas küzdelemben fej-fej mellett haladtak a felek, de a negyed közepén Körtélyesi kipontozódott.

El kell ismerni, szünet után már nem játszottuk az első félidőben nyújtott szervezet csapatjátékot, jóval több volt az egyénieskedés, így a Falco tartotta szűk előnyét. A szakasz hajrájában a szurkolóink nagy örömére a Falco legjobbja, Kálmán ellen ítéltek sportszerűtlen hibát a bírák, ám kapkodva játszó csapatunk ezt nem tudta kihasználni, többek között azért nem, mert a büntetőket ismét gyengén dobtuk.

A befejező negyedo Ocitti zsákolásával kezdődött, amelyre Boldizsár triplával felelt, majd csapatkapitányunk is kipontozódott. Nem volt sok kosár, ám azok annál látványosabbak volt, Couisnard zsákolt, de az előny a bajnoknál volt, amikor viszont fordíthattunk volna, kapkodtunk, túl gyorsan szerettünk volna egyenlíteni, s fordítani, sok volt az elkapkodott, rossz megoldás.

A bajnokcsapatból Andrija Csirics viszont éppen ekkor volt a legnyugodtabb, az ő triplája majd duplája révén a bajnok továbbra is őrizte előnyét. Míg hazai oldalon ki-kimaradtak a büntetők, a játékvezetők által talán túlságosan is tisztelt és védett Kálmán rendre hibátlanul célzott a vonalról. Fokozatosan nőtt a Falco előnye. A kritikusabb helyzetetkben nyugodtabb bajnokcsapat a remek soproni kezdés ellenére fordított és nyert a 11 büntetőt rontó fiaink ellen.

A lefújás után megóvtuk a talákozót játékvezetői műhiba miatt. Bokor Ákos, klubunk ügyvezetője elmondta a negyedik negyedben 6 perc 57 másodperccel a lefújás előtt lejárt a támadóidő a Falco akciójánál, a játékvezetők nem reagáltak, s a támadás után is a vendégeknek adták a labdát.

A mérkőzés tapasztalataiból okulva klubunk ügyvezetője kijelentette: csapatunk – a női (él)csapatokhoz hasonlóan addig nem hajlandó pályára lépni bajnoki mérkőzéseken, amíg az élvonelbeli találkozókon az férfi A-csoportos minősítéssel rendelkező játékvezetők nem vezetik a mérkőzést, kevésbé hivatalos megfoglalmazásban amíg az élvonalbeli játékvezetők vissza nem térnek, s nem vezetnek a férfi élvonaéban.

Meszlényi Róbert: – Nem vezet sehová, ami most folyik a magyar kosárlabdában, ez Berényi és Valovics urak szégyene. Egyértelmű, hogy a három játékvezető nem volt alkalmas egy ilyen meccs levezetésére. Fel kell függeszteni a bajnokságot, amíg nem rendeződik a bírók helyzete.

Szrecsko Szekulovics: – Gratulálok mind a két csapatnak, remek mérkőzés volt. Azzal tudtunk nyerni, hogy a szünet után több támadó lepattanót szereztünk, és hogy a soproniak legjobbja, Cruz elfáradt, s nem volt aki átvegye szerepét.

SOPRONI SÖRDÖGÖK – FALCO SZOVA KC SZOMBATHELY 74-83 (26-22, 26-26, 9-17, 13-18)
Sopron, 2000 néző. V: Téczely, Domonkos, Minárovics.
SOPRON: CRUZ 20/9, BROOKS 20/9, Couisnard 12/3, Körtélyesi, DIES 15. Cs: Boldizsár 3/3, Csorvási 2, Vesztergom, Halmai. Edző: Meszlényi Róbert.
FALCO:KÁLMÁN 26/6, PANKÁR 8/6 , CSIRICS 20/9, Perincic 10/6, Horváth Z 10/3. Cs: Ocitti 7, Harrelson, Lakatos. Edző: Szrecsko Szekulovics.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 13-2, 8. p.: 22-15, 13. p.: 34-30, 19. p.: 52-38, 24. p.: 52-53, 28. p.: 60-61, 31. p.: 61-67, 33. p.: 66-67, 36. p.: 66-72, 38. 71-81
Kipontozódott: Körtélyesi 26. p., 32. p.: Boldizsár, Ocitti 34. p.,

sakc.hu