Sopron.info.hu

Mithras Fesztivál

  2007 júl 20 / #kultúra

Kékfrankos NyárAz antik misztériumok és a bor kapcsolata szoros. Szent italnak tartották, amely által egyesülni lehet az istenséggel, a mámor által okozott más állapot illetve az abból való felocsudás mintegy újjászületést szimbolizált. Erőteljesebb szerepe elsősorban a dionüszikus misztériumokban volt, ahol maga a bor volt az isten egyik megjelenési formája.

Rituális és ünnepélyes fogyasztása azt jelentette, hogy a hívő magába fogadta az istenséget. A többi ismert misztériumban nincs ilyen hangsúlyos szerepe – legalábbis nem maradt rá konkrét adat -, annak ellenére, hogy az ünnepek során kétségtelenül alkalmazták. Így bizonyosan Mithras hívei is.
A síremlékek ezrein feltűnő szőlőindák és borvegyítő edények azonban sokkal általánosabb rituális képzetekre utalnak a borral kapcsolatban. Annyira általánosan, hogy nem lehet a gondolatot egyetlen vallási irányzat körébe utalni.
Sokkal általánosabb jelenségről van szó, amelyben a legtöbb vallás hívei részt vettek, így a dionüszoszi misztériumok hívein kívül a többi misztérium kultusz tagsága is. Kimutathatóan a kereszténység volt az a vallás, amely akkor is és mind a mai napig alkalmazza a bort mint rituális italt. Visszatérnek a Fertő partjára a római légiósok, és tábort ütnek a Fertőrákosi Kőfejtőben. Láthatjuk, hogyan áldoznak a Napistennek. A titkos vallás rejtelmeibe is bepillanthatunk, beléphetünk az 1800 éves Mithras – barlangba. Ókori pantomim, ekhósszekér, kézműves foglalkozások, középkori játékok, borbemutató, zene és tánc.

A Mithras Fesztivál garantált élmény az egész családnak!

Időpont: 2007. július 21.
Helyszín: Fertőrákos, Kőfejtő