Sopron.info.hu

Szándékos útszűkületek Sopronban

  2007 jan 18 / #pellengér

Szándékos útszűkületek SopronbanA közlekedésben az a cél, hogy minél biztonságosabban, minél hamarabb elérjük úticélunkat. Sokat is tesz ezért manapság a soproni önkormányzat, láthatjuk az útfelújításokat, körforgalmak építését, vagy például legutóbb a Lackner Kristóf utcai híd kiszélesítését.
 

 
 Igen, ezt kiemelném, mert a szélesebb útfelület kényelmesebb és biztonságosabb haladást jelent. E tény ellenére tesz meg mindent egy kis közösség a soproni Csata utca és a Fényi Gyula utca közti kis összekötő útszakaszon (és jelzem, hogy ezen a környéken még számos helyen). 
 
Szándékos útszűkületek Sopronban A lényeg megértéséhez vissza kell menni egy kicsit az időben. Évekkel ezelőtt, még csak néhány utca kapott aszfaltburkolatot az Ágfalvi úti lakóparkban. Akkoriban, akiknek már volt új útjuk kellőképpen védték is azt. Láncokkal, vasoszlopokkal, olajos hordókkal barikádozták el az utcák egyik – másik oldalát, hogy a közeli építkezésekhez csak kerülő úton jussanak el a nehéz teherautók, így védve saját burkolatukat. Ez érthető is volt.
 
 Mára már viszont szinte az egész lakóparkban bitumenes út vezet, kényelmesen, sártól és bukkanóktól mentesen lehet, illetve lehetne közlekedni. De nem lehet. Nem lehet, mert valami okból kifolyólag, az ott lakók ragaszkodnak a mesterséges, szándékosan odabetonozott útszűkületekhez. Ők biztos tudják miért én nem értem. Ha van is rá valamilyen önös érdekből magyarázatuk, át kéne gondolni milyen károkat, tragédiákat is okozhatnak ezek az útszűkületek. 
 
Szándékos útszűkületek Sopronban A károkról annyit, hogy rengeteg autódukkó színesíti a vasoszlopok belső felét. Esetenként több tízezer forint kár keletkezik egy autóban, de hagyjuk ezt, egy jó sofőr átfér, az a sok hölgyvezető, aki meg nem meri bevállalni a centizést, hát kerüljön. Rendben. De vajon bele gondolt-e már valaki abba, hogy mi lenne, ha a tűzoltó autó azért nem érne időben oda egy, az oszlopokon túleső égő házhoz, mert kényszerűségből kerülő úton érkezik. Sokszor halljuk a másodpercek is számítanak élet és halál között. A mentőautó sem fér át. Nem egyszer láttam már a Fényi Gyula utcába a legtávolabbi behajtón érkezni. Ezt ugye már nem is kell magyarázni.
 
Szándékos útszűkületek Sopronban Remélem az ottaniak nem akkor fognak rádöbbeni, hogy nem olyan fontosak azok a fránya oszlopok, amikor valamelyik szomszédos családban tragédia történik… Kérném őket, gondolják ezt át. Kívánom hát a helyieknek, hogy legnagyobb káruk a bosszankodás, a centizgetés, az egymásra való várakozás, a tolatgatás legyen, és ne történjék nagyobb baj addig sem, amíg egy szép napon ledőlnek az akadályok.
 
KBJ