Van-e élet, a halál után?

Mindenszentek. Halottak napja. Százezrek vándoroltak temetőkbe, és keresték fel szeretteik sírják. Szerkesztőségünk úgy gondolta, hogy megvizsgáljuk a „halál” fogalmát spirituális szemszögből, de természetesen nem mellőztük, a materialista szemléletet sem. Mindenkinek saját joga, szíve szerint eldönteni, hogy melyik megközelítés áll közelebb hozzá.
A halál elsődleges (vagy inkább materialista) értelmezésben biológiai esemény, az a folyamat, mikor az élő szervezet komplex működése leáll. Másrészt az ember számára távolról sem pusztán fizikai, fiziológiai jelenség, hanem egyben a legnagyobb és egyben legnehezebb létkérdések egyike. Számos filozófus szerint az emberi lét értelmét vesztené a halál ismerete nélkül.

Azt már tudjuk, hogy mi történik a halál során a fizikai testtel, de vajon mi történik a lélekkel? Beszélgessünk erről egy kicsit bővebben:
A spirituális élet egyik nagy rejtélye az, hogy minden pillanatban meghalunk, és újjászületünk. Minden pillanatban látjuk, hogy egy új tudatállapot, egy új gondolat, új remény, új fény hajnalodik bennünk. Amikor valami új születik bennünk, láthatjuk a régi átváltozását valami magasabbá, mélyebbé és sokkal alaposabbá. Így a magasabb spirituális életben minden pillanatban átéljük korlátaink elvesztését, behatárolt tudatunk úgynevezett halálát és újjászületését egy újabb, fényesebb tudatállapotban.
Minden egyes inkarnáció egy magasabb rendű, jobb élet felé vezet bennünket. A fejlődés részei vagyunk. Minden egyes inkarnáció a magasabbra jutás, a fejlődés létrájának egy foka. Az ember tudatosan és tudat alatt egyaránt tökéletesedik. De ha egyes inkarnációiban tudatosan előrelép, az gyors spirituális, lelki fejlődéshez vezet. Így a megvalósulás nála sokkal hamarabb bekövetkezik, mint azoknál, akik csak tudat alatt fejlődnek.

A klinikai halál állapotában előforduló látomások, tapasztalatok meglepően hasonlítanak egymásra. A szív leállását követő halálközeli élményt megélt emberek egy része a testen kívüliség, a test és lélek elválásáról is beszámol.

A legtöbben látomásuk során végighaladnak egy sötét alagúton, melynek végén egy „fénylény”, azaz egy szikrázóan fénylő valaki vár rájuk.

Test és lélek

A klinikai halál állapotába kerülők mintegy 10 százaléka él meg halálközeli élményt. Közülük is csak néhányan számolnak be a testen kívüliség élményéről. Ezt úgy írják le, hogy a szív leállása után felülről szemlélik saját magukat, és a körülöttük történő eseményeket, tehát az, aki otthonában került a klinikai halál állapotába, az látja ijedt családtagjait, az érkező mentősöket, sőt, akár olyan eseményeket is, amelyek más helyiségben történnek.

Van, aki ilyenkor egészen meglepő dolgokat él meg. Egy magyar férfi például Hollandiában esett át szívinfarktuson, és került a klinikai halál állapotába.

Ez a szállodai szobájában történt. Újraélesztése után elmondta, hogy látta, amikor a szálloda előterében az egyik érkező mentős letérdelt, és bekötötte a cipőfűzőjét, valamint visszaidézte a körülötte folyó beszélgetés néhány részletét. Ami azért különösen meglepő, mert ez az ember nem beszélt hollandul, a klinikai halál állapotában viszont ez nem jelentett problémát.

A halálközeli élmények, mint említettem, rendkívül egységesek, ami azt jelenti, hogy vallástól, kultúrától, élőhelytől függetlenül szinte azonos képek jelennek meg az egyén előtt. Ez azért fontos, mert nem arról van szó, hogy mélyen vallásos keresztények elképzelik a mennyországot, hanem muzulmánok, zsidók, buddhisták és meggyőződéses ateisták is szinte ugyanazt a képsort látják.

Túlvilág vagy anyagcsere

Van, aki azt mondja, a halálközeli élmények a mennyország létezésének egyértelmű bizonyítékát jelentik. Mások azt állítják, hogy a látomás csupán a haldokló agy játéka, melynek oka az oxigénhiány, és a szén-dioxid mennyiségének emelkedése a vérben; a békesség érzéséért a stresszhelyzetben felszabaduló endorfinok felelősek, az alagút-élményt pedig a látásért felelős agykéregrész megzavart működése hozza létre.

Természetesen mindenki saját hite szerint formál véleményt, a halál állapotáról.
Demuth János

http://www.geographic.hu/
http://www.srichinmoybooks.com/

7520 / 2652 látogató

kapcsolódó cikkek

Kategóriákezo

“Van-e élet, a halál után?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Természetesen van.De nagyon jó ki van találva.bárki is csinálta jól tette amit tett.Szerintem nem véletlen az hogy az agyunk egy részét használjuk csak.Igyis ezzel a tudássala földön az ember a leg butább élölény.Hogy miért? Csak gondolj bele teremt épit,majd romból és öl és ez nem álatság mert az állatok nem csinálnak ehhez hasonlót sem.Most képzeld el ha tudná az ember mi volt mi van és mi jön ez után.Eltudod képzelni hány ember kavarna azért hogy neki több legyen?már mint ebben az életben ja meg ami jön majd.Na ezért jó hogy azt tudják az emberek hogy meghalunk és kész.

 2. Ha nem lenne halál nem tudnád kimondani azt az egyszerű szót “én”. Az én a mostani kultúránkban nem tud teljes egészében a testhez kapcsolódni. Ezért kénytelenek vagyunk minden egyes leszületésünkhöz egy személyiséget felépíteni.
  Na ezt a részünket vissza kell hogy adjuk a kozmosznak, viszont meg marad belőle az élet (jobb szót nem találtam rá de azért ennél többről van szó) élménye. Az én ezt földolgozza és egy új személyiséget épít belőle az istenek segítségével.
  Sajnos a mostani kultúránk összekeveri a személyiség és az én fogalmát.
  Emiatt jelent meg ez az ostobaság, ami rákérdez arra, hogy van e élet a halál után.
  Ezt az egyháznak és a materialista tudománynak köszönhetjük “köszönjük”.
  Ideje lenne megtalálnunk az énünket és ne csak a személyiségünkön keresztül éljük az életünket.

 3. indiai védikus tanok Dharma,szamszhara,kasha,pálmalevelek,karma ,karmael angyal,metatron-énok proféta ,Edgar Cayce ,asztrálutazás ,bibliai idézetek mind arról szólna hogy van.
  Én már voltam odaát egyszer,és dolgoztam betegek közt láttam a halált,a fényt kihunyni a szemükből és láttam,éreztem a kórházi szobában a lelket,a dokik hoztak vissza mikor beteg voltam,tudom miről beszélek.A halál angyala Azrael jön gyönyörő és mosolygott az arca néninek,kipirult rózsaszín lett 89 éves volt és egy láng gyűlt a szemében ,nyúlt érte hogy jön szépen ment el.
  viszont volt olyan beteg is aki kétszer jött vissza a haláltusából,mikor leállt a szíve ,légzése visszajött és harmadjára csak elvitték.Ő félt,az orvosok leszíjazták,úgy üvöltött mert látott valamit egy fekete lovasról karattyolt aki elkapta a lábát,a haját és lefelé húzta a pokolba,démonokat látott,jött a pap hogy gyónjon,feloldozzák mert ebbe a kórházba járt be volt itt ima,kis kápolna. Nem segített rajta nem volt őszinte a bűnbánás és akkor is fizetni kell a sok bűnt,vétek,ott a karma,törlesztés.
  Lét ilyen esetnek voltam szem és fültanuja.
  láttam csodát is rákos betegeket,szív és vesebetegeket ,akik meggyógyultak ,pedig sok nem járt templomba és nem ment el medjugorjeba sem szentelt vizért,nem volt pénzük gyógyszere,minőségi ruha,élelemre és welnessre ,utazni,fürdőkre ,nem sokat imádkozott de a hit,a szeretet a remény és a tiszta lélek benne volt.
  Láttam gyermekhalált,szülő nőt,fiatalt,öreget jó lelket,ártatlant és öreget is.ott ültem a mamám,a dédmamám a papám ágyánál mikor meghalt.Mikor elment jelzett ,és leszakadt a konyhaszekrény aludtunk,annyi mi négyen kirohantunk teli volt tányér,pohárral de nemtört el,recsegtek egész éjjel a bútorok és éreztük a régi bőrkabátja szagát sokszor még ma is néha,visszalátogat.
  Van mikor édes virágillat van a lakásban holott nincs virág ,nem parfümözünk ,nem használunk,füstölőt sem.azóta kaptunk odaátról üziket , álomban, kártyán át ,és fizikai jeleket is természetangyalok földangyalok,a tv ,könyveken át is.általában egy dombon,földuton szoktunk velük talizni,ők jöttek elénk erestekmeg vették fel a kontaktot ,irányítani nem tudtunk.Volt már sok jövőt előre vetítő álmom, volt amikor szerencsétlenségről szólt,egy eseményről ami meg is történt,vele a családban valakivel illetve rá pár hétre bemondta a tévé azt amit én megálmodtam és elmondtam a családtagoknak,vannak sugallataim,megéréseim mindíg bejött.Megálmodtam gyerekként 6-18 éves koromban életem,szerencsétlenségeit és szerencséjét is,a helyeket és a társaimat,mindegyik megvolt rá 6 -10 évre ma vele élek,pont úgy nézett ki,az volt a munkája,kinézete ,minden megtörtént.
  jósoltak kétszer régen,akkor egy zegi cigányasszony aki mindíg a buszmegállónál koslatott ,ő jött oda,fillérekért rám erőltette ,átutazóban voltam, is az is bejött a jó,a rossz is.
  az álom egyezett és az amit megrajzoltam.
  voltak már előző életbeli,de progresszív álmaim is és más világokba,Líbia,arab föld is utaztam álmomban ,de ne tulajdonítottam volna neki jelentőséget ha az álomban lévő hely,szereplők nem ma lézeteztek volna,beírom a keresőbe,bemondja a tv,írja sajtó.Valahogy működik a tudatalatti és az asztrálutazás csak jó lenne megtanulni irányítani az álmot,utazást abban magam a dolgokat.

  Gyerekként és x éve én se hittem ,lázadó voltam,különc,kilógtam,zárkózott ,ettem a filmek,könyveket és természetben töltöttem koraérett voltam már,más,de jöttek a dolgok,s véletlen oda keveredtem ,jöttek a szereplők,események és ebben az életemben is voltak arab,spanyol keleti,hajós,tánc,kelmék,fűszerek,illatok,színek,ízek,ékszerek kötödéseim,meglévő ne tanult tudásom,képességeim,nem értették a szüleim,tanáraim,csak én mire eljutottam oda ki ,a párom elvitt nyaralás és bár magyar vagyok itt ebben az inkarnációban,ott éreztem magam otthon,minden szót értetem,befogadtak,szerettek jól kijöttem velük,beengedtek a házaikba,asztalukhoz az életükbe és szar volt haza jönni.
  Gyerekként eljutottam 2 .János pápához ,egy iskolai versenyen át ,kaptam áldást,oklevelet ez igaz.Aztán egy vallásos iskolában kaptam csak helyet ott jött a hit ,két hittan tanárom és Jordánia,Izraelbe és szentföldekre ,Vatikán,Róma,utaztatott onnét hozott nekünk dolgokat képet,olajat,és tucat mindent onnét lett hitem ,hogy miért azt én tudom.ezután jött a Kórházi munka egy szerencsétlenség,muszáj hozta a körülmények és ott is felszedtem,tanultam,láttam valamit ami megváltoztatott.19 voltam.21 voltam mikor a szívbetegség,aztán rákból,láz kigyógyultam ( egyszer voltam odaát ) és 2 autóbaleset is megúsztam.Az odáig már eltemettünk sokakat a családban aki volt ,én ott volta ágyuknál.
  Találkoztam arabok ,indiaik,tanárok,gyógyítók,papok,katonák,jósok,mesterekkel pedig nem akartam,nem terveztem,korábbi inkarnációs emlék.
  Bárkinek lehet ilyen dolga,életútja aki eléggé tiszta ,az igazságra,igazlátásokra annak meghallása,meglátása és megtapasztalásaira nyitott,és életvitel,szív,gondolatok,jóság,szellemben,m,önzetlen,jóságos,elfogadó,
  szerény ,kitágította határait és szellemét.S be akarja !!,tudja és szeretné fogadni ezeket az emberek,ismereteket ,eseményeket és kész,megérett rá hogy megértse ,megkapja.kérni nem elég.
  Van aki tanul tanfolyamok,Szabadegyetemek,ebből él,sok könyv éket nem jut el életben olyan szellemi tudáshoz,társak,tanítók,úti élményekhez van aki elmegy Kína,Japán és Tibetbe megkeresni a tudást,önmagát a kérdéseire a választ s mégsem jönnek,érik csodák,képességek,észlelések ,van aki végigjárt ezer kegyhelyet mégsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 3 =