Sopron.info.hu

Volt ajánló – Marilyn Manson

  2009 jún 10 / #Volt Fesztivál 2009

Az idei Volt sokak által talán legjobban várt fellépője a Marilyn Manson együttes, melynek neve a szó legszorosabb értelmében is eggyé vált a frontemberével. (A zenekar minden tagja felvett egy művésznevet, mely egy női szexszimbólum és egy ismert soprozatgyilkos nevéből állt össze)

A banda története 1989-ig nyúlik vissza, ekkor még Marilyn Manson & the Spooky Kids néven lettek népszerűek egyedi színpadi előadásmódjuknak köszönhetően. Ehez hozzátartoztak bizarr, sokszor női öltözetek, és különböző sokkoló elemek a keresztrefeszített meztelen nőktől a véres állati testrészekig.

Sokan ezeket a showelemeket félreértik, ennek köszönhető, hogy a zenekar történetét végigkísérték a fellépéseik ellni tiltakozások, petíciók (gondoljunk csak arra az esetre, amikor magyarországi fellépésük ellen pl. Szikora Robi misét szervezett 2005-ben). Ezek az esetek jól mutatják, hogy Manson tudatos provokációja eléri célját: sokkol és polgárpukkaszt.

A profin felépített imázs remekül működik. Valójában pedig egy kifejezetten intelligens figura, akinek nagyon jó gondolatai vannak a világról. Érdemes megnézni pl. a vele készült interjút Michael Moore Kóla, puska, sültkrupli című (egyébként szerintem erősen manipulatív) filmjében.
Amit még feltétlen érdemes tudni a zenekarról:
-képesek voltak albumról albumra megújulni, zenei palettájuk pedig átíveli az alternative metal, alternative rock, glam rock, goth rock, hard rock, heavy metal, industrial metal, industrial rock és shock rock stílusokat egyaránt.

  • Bátran kritizálják a társadalmat, a vallást, gyakori témájuk a szexualitás és a drogok is.
  • 3 albumuk lett platina, szintén 3 aranylemez, 4 debütált a top 10-ben, ebből 2 az első helyen. A VH1 zenei csatorna pedig a 78. helyen jegyzi őket a 100 legnagyobb hard rock előadó listáján.
  • Az együttest 1993-ban Trent Reznor (a Nine Inch Nail frontembere) vette szárnyai al
  • 2008-ban a Limp Bizkites Wes Borland is az együttes tagja volt
  • Manson tiszteletesi rangot kapott az Anton Sandor LaVey által alapított Sátánista Egyházban
  • Május 26-án jelent meg legújabb albumuk

Sokak szerint az utolsó két album kicsit gyengébben sikerült, de abban biztosak lehetünk, hogy a Voltos koncert emlékezetes lesz mindenki számára, aki ott lehet. Én semmiképp nem hagynám ki.


Marilyn Manson – The Nobodies
Uploaded by MarilynManson. – Music videos, artist interviews, concerts and more.