Sopron.info.hu

Zerge a Terciában

  2007 jún 27 / #gasztro

Zerge a TerciábanTercia Étterem Fertőendréd
9442 Fertőendréd, Győri út 2.
tel: (36 99) 544 640
fax: (36 99) 544 644

Minap a himodi lőtéren jártam, és mivel kilenckor volt a találkánk, nem sikerült reggeliznem. Úgy délután kettőig lövöldöztünk, így hát csúnyán megéheztem.

Először arra gondoltam, bemegyek Vitnyéden valami kis kocsmába, és magamba töltök egy jó tányér marhapörköltet galuskával, vagy csak simán kenyérrel. De ekkor eszembe jutott, hogy a Tercia mellett jöttem el idefele jövet, és így nem is hezitáltam tovább. A kerthelységben ültem le. Rajtam kívül, már voltak itt páran a szomszédos ország állampolgáraiból. Az étlap régi jó szokás szerint teli volt képekkel, minden egyes étel rajta volt, szépen lefotózva. Mondanom se kell hogy sugárút hosszúságú, minden megtalálható rajta, amiért a kedves sógorok szeretnek hozzánk átjárni lakmározni.

A felszolgáló személyzet is mintha a húsz évvel ezelőtti, ’kaszáljunk sokat, gyorsan’, szisztémából maradt volna itt.
A szomszéd asztalhoz éppen megérkezett az étel, és egy kicsit megnyugodtam, mert óriási adagok voltak. Tehát valami olyat kell rendelnem, amit nehéz elszúrni, és akkor minden bizonnyal, nagyon jóllakottan, fogok távozni.

Zerge a TerciábanCsülkös pacalra esett a választásom, amibe természetesen kértem még velőt is, és hirtelen felindulásból egy májgombóc levest is rendeltem, előételnek. Az ital, ami, mivel hogy motorral voltam csak egy gyenge kis ücsi volt, hamar megérkezett. Viszont hiányzott belőle a külön kihangsúlyozott citromkarika, meg a jég. De ezt még elnéztem. Hamarosan követte a májgombóc leves is, ami egy félliteres ’csészébe’ érkezett két óriási májgombóccal! Nem volt rossz, bár szerintem sok húst, ez a leves nem látott, inkább csak csontokkal, és néminemű levesporral kerülhetett szorosabb barátságba, a kondérban, ahol készült. A májgombóc viszont kimondottan finom volt. Be kell valljam, hogy farkas éhségem ellenére a levessel végezvén, teljesen jól laktam!

Zerge a TerciábanIszonyat egy adag volt. Sokat viszont nem hagytak pihenni, és már ott is gőzölgött az asztalomon a pacal, köret nélkül, egy jó kosár kenyérrel és az elmaradhatatlan bab saláta kíséretével. A kenyér nem volt friss, de nem is volt száraz, unalmas, ehető. A pacal iszonyat sós, semmi pacalíz! Mintha kilúgozták volna, förtelem. Két, körömnyi nagyságú velőt találtam benne, az egész tányér átturkálása után. A babsalátához rendelt, tökmagolaj avas volt, a babsaláta átlagos. Ritkán fordul velem elő, de nem ettem meg az ételt. Iszonyat sós volt és mivel nem emlékeztetett az íze egy csöppet sem a pacaléhoz, nem találtam semmilyen indokot arra, hogy megegyem.

Szerencsétlenségemre rendeltem még egy tejeskávét is, ami aztán teljesen ihatatlanra, és keserűre sikeredett. Kértem a számlát, amin szépen levonták a köret árát, amit dicséretes, de már nem segített a helyzeten.

Hát ez történt velem Fertőendréden, de legalább gyomrom követelőzését csillapítottam valamennyire a májgombóclevessel. Egekbe emelő gasztronómiai élmények nagy ívben elkerültek, nem is vágytam rá, viszont egy korrekt, ízletes, ételt elvártam volna, egy ekkora háztól! Legközelebb azt hiszem, maradok a vitnyédi kiskocsmánál.

Értékelés
Parkolás, bejárat 8
Építészet dekoráció 6
Mosdók, tisztaság, rend 8
étlap, itallap 6
étel minősége, tálalás 4
italkínálat, minőség, szervírozás 6
ár-érték arány 6
felszolgálás minősége, szakszerűsége 6
borlap, borkínálat, kínálás 4
konyha gyorsasága 9

Összpontszám: 63

Torkos Zerge