Sopron.info.hu

Magyar Rocklegendák – vándorkiállítás nyílt Sopronban

  2010 ápr 05 / #programajánló

Egy felbecsülhetetlen értékű relikvia-gyűjtemény érkezett Sopronba, amely egyrészt bemutatja, feleleveníti a nem is annyira régmúltat, azt az időt, amely a magyar rockzene bölcsője volt, s amiből a mai pop-rock zenekultúránk felépült.

Többek között az Omega, az Edda, a Karthago, a Beatrice, a P. Mobil, a Lord, és a Hobo Blues Band együttesek tablóit tekinthetik meg a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nyílt tárlaton, ahol a kiállítást személyes relikviák: gitárok, ruhadarabok, könyvek, színpadi kiegészítők színesítik.

Az anyag Németh (Nyiba) Sándor, a De-Pression együttes frontemberének és Czapp József gyűjteménye. Németh Sándor nemcsak zenész és gyűjtő, de egykor birkózó olimpikon is.

A kiállítást mai rocklegendák –Papp Gyula, Pohl Mihály – társaságában nyitotta meg Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, aki személyes emlékeit is felelevenítette. Ő maga, annak idején, a bemutatott hőskorban, gyalog megtette a Károlymagaslatról az utat oda és vissza azért, hogy egy Omega-koncertre eljuthasson.

– Az, amit a tárlat bemutat kultúránk szerves és elszakíthatatlan része – mondta Firtl Mátyás, aki idézett Németh Nyiba Sándor interenetes oldala üzenőjének bejegyzéséből is : ,,a zene szerintem egy nagyon fontos dolog az ember életében. (…) mindig lehet belőle erőt meríteni és jó irányban haladni” – szól az üzenet.

– Olyan szülőként, akinek gyermeke komolyzenét tanult és művel, azt biztosan állítom, hogy zene csak kétfajta létezik: jó zene és rossz zene. A rock zene, a pop-rock is, amennyiben az jó zene, akkor ugyanolyan értékes, mint bármilyen más műfaj. Egyébként meg a 60 évvel ezelőtti rock és pop-rock is mára már klasszikussá vált: ez is mutatja értékét, mint ahogyan az is, hogy ma is vonzza rajongóit a mai fiatalok köréből, akik ott csápolnak a nagy klasszikusok koncertjein – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A kiállítás anyagáról, a ,,régi” nagyokról a mál eltávozottakról és a még mai napig is zenélőkről Németh Nyiba Sándor és Papp Gyula is szólt az egybegyűltekhez.

Németh Nyiba Sándor nagyon is lélekből jövő és szívhez szóló előadásában emlékezett meg a már eltávozottakról, és nyújtott erőt adó élményt a jelenlévőknek.

Németh Nyiba Sándor külön is megköszönte a város és személy szerint Abdai Géza alpolgármester együttműködését abban, hogy a kiállítás Sopronban is létrejöhetett.

A tárlat április 8-ig látogatható a Liszt-központban.

(sopron.hu)