Sopron.info.hu

Hogy VOLT!

  2009 júl 05 / #Volt Fesztivál 2009

Teltházas zárónappal felülírta a tavalyi látogatói rekordját a VOLT. A zárónapon 25 ezren, a négy nap alatt 79 ezren szórakoztak a Hűség Városában.

Béke és nyugalom volt jellemző a fesztiválra s a látogatók 1200 életet is megmentettek.

Esős kezdés után verőfényes véget ért a 17. VOLT fesztivál, ahol a Limp Bizkittől Marilyn Mansonig 220 zenekar és Dj szórakoztatta a nagyérdeműt a négy fesztiválnap alatt. A legtöbben a zárónapon fesztiváloztak együtt, Marilyn Manson napján teltház volt a VOLTon.

Nem csak a fesztivál közönsége, de a fellépők is remekül érezték magukat Sopronban. A Franz Ferdinand tagjai például bebicikliztek a belvárosba,Laurent Garnier stábja pedig helikopteres túrát tett a környéken. A Limp Bizkit tagjai, miután lejöttek a színpadról, hajnal 4-ig buliztak a Nagyszínpad mögötti backstageben.

Hazafelé menet még betértek Sopron szélén egy hypermarketbe, ahol Fred Durst játékokat vett gyerekének, aki elkísérte őt Sopronba. A Franz Ferdinand énekese pedig lenyűgözve nézte a 30Y koncertjét a színpad széléről, majd úgy döntött, hogy a közönség soraiból csápoi Beck Zoliéknak. Marilyn Manson kis híján elkésett a VOLTról, a bécsi szállodáját ugyanis a VOLT sofőrjei, az éppen a városban zajló melegfelvonulás miatt nem tudták megközelíteni, így a kultikus sztár az utcán bámészkodva várt az autójára, a hatalmas érdeklődéssel kísért fellépése után hazafelé tartva pedig még betért a helyi Mc Donald’s-ba…

A VOLT négy napján a helyszínen alkotott Ef Zámbó István, valamint Pál Dániel és Pál Kálmán kortárs művészek, akik a Páneurópai Pikneikre emlékezve két Trabantot varázsoltak át. A Trabantfestés során szerephez jutott Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, aki a VOLT szerevezőivel közösen ajándékozza majd el augusztusban a műalkotásokat.

Meglehetősen becsületesek a VOLT látogatói: a talált tárgyak osztályán ugyanis a tucatnyi szokásos, kevésbé értékes holmi mellett értékesebb eszközöket is leadtak a megtalálók, sőt akadt egy pénztárca is, melyben több tízezer forint volt.

Ezerkétszáz életet is megmentettek a VOLTozók. A véradóbázison ugyanis a 4 nap alatt 400 adag vért vettek le a látogatóktól. Amint azt Gráczol Hajnalka, a Vöröskereszt soproni területi szervezet vezetője elmondta, egy adag vér 3 ember számára lehet akár életmentő is.
Magukra és egymásra is vigyáztak a VOLT látogatói. Ez derül ki abból, hogy a baleseti és a biztonsági ügyeleti jelentések semmi különös esetről nem számoltak be, amely példátlannak mondható egy ilyen méretű tömegrendezvény esetében.

A nagyszínpados zárókoncert végeztével elindult a fesztivál bontása és a teljes költözés 3 napig tart majd. A szervezők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy semmi nyoma ne maradjon a bulinak: 150 ember takarít a rendezvény területén és a környező utcákban, mindent megtesznek azért, hogy Sopron lakói továbbra is büszkén és szeretettel gondoljanak Magyarország egyik legjelentősebb kulturális eseményére.

A fesztivál tehát most elbúcsúzik Soprontól, de egy év múlva újra visszajön, sőt, a rendszeresen felmerülő pletykáknak ellentmondva a VOLT és Sopron város vezetése örökre hűséget fogadtak egymásnak. Hiszen ma már 79000-en vallják: mindenütt jó, de legjobb Sopron!