Sopron.info.hu

Zöldfűszeres panna cotta marinírozott spárgával, és levegőn szárított sonkával

  2008 máj 25 / #gasztro

Zöldfűszeres panna cotta marinírozott spárgával, és levegőn szárított sonkávalAz ötletet a mostani esők után a kertemben burjánzó fűszernövényzet adta. A panna Cotta egy olasz édesség, elég egyszerű, de valahogy éppen ezért szeretetre méltó. Na én ebbe az édességbe nyúltam bele, és egy jó kis előételt kreáltam belőle, spárgával, aminek most van a szezonja, és ne felejtsük el, hogy a zöldségfélék királynője, és nem utolsó sorban iszonyat egészséges.

Recepteket a spárgáról és főzéséről itt találjátok: http://www.sopron.info.hu/2007/06/14/zerge-spargas-receptjei
http://www.sopron.info.hu/2007/06/14/zerges-spargas-receptjei-2resz
Na így hogy sok gépeléstől megkíméltem magamat, folytatom is ezt a kis szösszenetet.
A panna cottához egy liter tejet felfőzök és ízesítem sóval, borssal, egy kis száraz vermuttal, majd hozzákeverem az előzőleg beáztatott tizenhárom levél zselatint.

Metélőhagymát, petrezselyem zöldet, bazsalikomot, turbolyát( http://hu.wikipedia.org/wiki/Zamatos_turbolya) apróra vágok, és ezt is a tejemhez keverem, amikor már kicsit meghűlt. ( ha forró tejbe raknám a zöldfűszereket, megbarnulnának a hőtől) Kiolajozott formákba töltöm, és hűtőbe helyezem, míg meg nem dermed. A spárga főzőlevéből egy decilitert, egy deci fehér balzsamecettel felforralok, és keményítő segítségével bársonyos állagúra sűrítem.

Kihűtöm, majd sóval, borssal, cukorral és egy gerezd fokhagymával ízesítem. Jó minőségű olívaolajt lassan csurgatva belemixelek, míg sűrű állagú emulziót nem kapok. A felszeletelt spárgát ebbe helyezem és hagyom, hogy jól átjárja az íze.

Tálaláskor a panna cottat a formából kiszedem, majd kettévágom. A vékonyra szeletelt sonkát és a marinírozott spárgát helyezem mellé, majd a spárga levével körbe csorgatom.

Mielőtt kapnék hideget-meleget: Levegőn szárított szeletelt sonkát, és balzsamecetet is be tudtok szerezni a sparban! Spárgát meg a zöldségesnél, a turbolyát meg vagy gyűjtitek az erdőbe, (mindenhol nő mint a bolondgomba) vagy kihagyjátok…